Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa negatief over fusie AMC en VUmc

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie en Skipr. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
ACM overrulet NZa en IGZ. Hoewel NZa in een zienswijze negatief oordeelt over een fusie tussen de Amsterdamse universitaire ziekenhuizen en ook de IGZ allerminst overtuigd is, geeft de ACM toch toestemming voor de fusie.

Dat blijkt uit het vandaag vrij

Registreren

1 REACTIE

  1. [quote]
    De ACM concludeert echter dat de fusie toch mag doorgaan, want op het gebied van mededinging is er geen probleem. De risico’s die de NZa ziet op het gebied van bestuurbaarheid en de mogelijke risico’s voor de patiëntveiligheid ‘vallen echter niet binnen de reikwijdte van de mededingingstoets en kunnen dan ook niet door de ACM worden geadresseerd.’
    [/quote]
    Dus de ACM is op twee belangrijke punten incompetent en toch overrulet ze de NZa? Dat is nogal een systeemfout. Er lezen hopelijk ook mensen van het minVWS of parlementsleden mee om dit te corrigeren, door voor ziekenhuisfusies het akkoord van alle drie partijen te verlangen: ACM, NZa en IGz. En als men dat teveel partijen vindt, zouden naar mijn mening de NZa en IGz erover moeten gaan. Niet een incompetente(re) ACM.

    [quote]
    CZ en Menzis geven aan dat het effect van de fusie voor de onderhandelingspositie minimaal is. Zij zien ook op dit moment al niet de voordelen van selectief inkopen.
    [/quote]
    Ik vraag me sterk af waarom ze dat niet zien. Als dat is omdat ze denken dat de kwaliteit van ziekenhuiszorg niet goed te bepalen is, worden ze bij deze uitgenodigd op https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze. Het assessment betreft zoveel mogelijk de zorguitkomsten. Met als bijkomend voordeel dat de bijna unaniem aangenomen Tweede Kamermotie betreffende uitkomstfinanciering per uiterlijk 2020 uitgevoerd kan gaan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.