De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of een quotahandel voor medisch specialistische zorg mogelijk is. De quotahandel zou volgend jaar op gang moeten komen als ieder ziekenhuis is gebudgetteerd voor de honorariumomzet van de medisch specialistische zorg. Dit blijkt uit een rondvraag van de NZa onder de vertegenwoordigers van de betrokken partijen zoals ziekenhuizen en specialisten.
Het systeem lijkt op de handel
En nu krijgen we Rutte.. Dan hoeft het niet meer want de meeste mensen zullen niet meer komen alleen de rijke bonuscultuuradepten zullen bijdragen. Zoals Rutte zegt: een dode patient is de goedkoopste en Darwin ziet over een paar jaar in NL het slimste land van de wereld door natuurlijke selectie, alleen de rijken en slimmen krijgen nog zorg van de hoogste bieder.
Stop de commercialisering. Gewoon loon naar werken.
Bezuinig die managers maar eens, daar kan meer dan 48% vanaf
Ja goed idee zeg. Lekker met quota gaan werken waar het gaat over zieke mensen die aan hun hart of aan kanker geopereerd moeten worden. Omdat het allemaal zo weinig mogelijk moet kosten. De NZa, die ambtenaren hebben geen idee, het is om te braken.
Geachte heren van Wijck en Romme Mag ik voor u hopen dat wanneer u zich op een eerste hulp moet melden het quotum voor pennelikverwondingen en bureaustoelverklevingen in het betreffende ziekenhuis nog niet is opgemaakt. Gezien de toenemende omvang van de risicopopulatie wordt de kans hierop helaas steeds kleiner. U zult er dan waarschijnlijk ook geen moeite mee hebben als de locale quotummanager moet besluiten om het handelsproduct ‘kantoorslachtoffer’ aan een ziekenhuis in het buitenland te verkopen waar de epidemie in een minder ernstig stadium verkeert.
Quoteren en quotahandel toestaan: zeker een zinvolle gedachte! Beetje ongelukkig dat vergelijking met (verkeerd gereguleerde) zuivelmarkt zich opdringt. Absoluut een optie om flexibiliteit te stimuleren en specialisatie op dat aanbod waar je goed in bent lonend te maken. Maar let op: geef de initiële quota niet gratis weg zoals bij de melkboeren is gebeurd. Dat was juist de bron van het probleem.
Interessante gedachte van de NZa, en het zou een hinderlijke status quo kunnen doorbreken. Alle ziekenhuizen bieden nu nog liefst alle vormen van medisch-specialistische zorg aan. Dat is niet effectief, maar geen enkel ziekenhuis is bereid een deel van het totale zorgaanbod te schrappen, omdat dit derving van inkomsten betekent. Dat wordt anders als geld te verdienen valt aan het doorverkopen van die zorg. Op dat moment wordt die zorg een handelsproduct. Wie biedt?
De meest efficiente wijze van kostenbeheersing is quotering van de waan van de dag in Den Haag
Wat iedereen hierboven zegt!
ik begin nu wel te twijfelen waar de letters Nza voor staan. ging ervanuit dat de z voor zorg stond, blijkt dus zuivel te zijn. quotahandel wat een bijzondere en ondoordachte manier van denken. eerst de specialist met dbc financiering een worst voor houden om hierdoor de wachtlijsten te doen afnemen zonder een limiet aan te geven mbt de opbrengsten. en nu ‘wegens succes’ alles weer terug te draaien en met een quota bewust weer wachtlijsten creëren. laat de nza alsjebelieft de (melk)tanden in een echte oplossing zetten…!!
Allemaal lid worden van de Orde en je aanmelden bij de Stichting Bezorgd (en bijdragen!).
Wat is dit voor krankzinnig gedoe?
Laat ook de NVZ snel een standpunt innemen!!!
Als je specialistische zorg net als de walvissen gaat quoteren, dan moet je niet raar staan kijken als de geleverde zorg net zo traag gaat verlopen
Lijkt me een goed doordacht plan. De ervaringen met de boterberg en melkplassen zijn blijkbaar goed bevallen.