De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of het vijf zorgverzekeraars een boete zal opleggen. De betreffende verzekeraars hebben fouten gemaakt bij het berekenen van hun jaarcijfers. De zorgautoriteit had al eerder gewaarschuwd hier tegen op te zullen treden.
De NZa controleert ieder jaar of
Wat eigenlijk nog erger is , is de bekentenis dat de Nederlandse Zorgafbraak nog niet eens het onderzoek heeft ‘afgerond’? ? Het praat dus prematuur. ! ! Mevrouw de minister vraagt het Zorgveld mee te denken over kostenbesparingen om de Zorg betaalbaar te houden ??? Nou mevrouw :: lees eens de columns , maarrr…..vooral de reacties daarop in Zorgvisie .
Een boete nu, betekent minder geld voor de aandeelhouders aan het einde van de periode straks, dus een premieverhoging voor de verzekerden volgend jaar, en zo ligt er weer een zware dobber bij juist die groep mensen, die nu al geen zorg meer krijgen of kunnen betalen. Leve de dictatuur van de verzekeraars. Inmiddels zijn zij zo oppermachtig gemaakt, dat niet de democratie, maar de verzekeraar de wetten, en of zij deze naleeft, zelf wel bepaalt.
Veel ziekenhuizen staan er financieel erg slecht voor. Door de landelijke 300 miljoen korting van enkele jaren geleden konden zelfs sommigen hun betalingsverplichtingen niet nakomen. Faillissement dreigt op te veel plaatsen.
Ondertussen verdwijnen er jaarlijks miljarden in ‘resultaat’ en ‘winst’ van zorgverzekeraars. Welke van de twee je het ook noemt: het is belastinggeld en zorgpremie van miljoenen Nederlanders waar geen zorg van ingekocht wordt bij de zorginstellingen.
En nu dit weer. Conclusie: Zorgverzekeraars stellen zich maatschappelijk onbehoorlijk en onverantwoord op.
Liever een zorginstelling met wat financiële speelruimte dan een zorgverzekeraar met overvolle zakken.
Cynisch gesteld: In het parlementair onderzoek dat ingesteld zal worden omdat de -ooit- beste zorg ter wereld in 2008-2016 afgleed naar middeleeuws niveau ontdekken we dat het veroorzaakt werd door de politiek die de zorgverzekeraars teveel (markt)macht gaf. ‘Dat de ZV’s misbruik van die macht zouden maken konden we niet zien aankomen… Had nooit mogen gebeuren, er zijn belangrijke lessen geleerd’….
490 miljoen op een huisartsenzorg budget van 2500 miljoen bijvoorbeeld is inderdaad niet iets waar je je als NZa druk over moet maken…
Wie maakt zich nou druk om die luttele € 490 miljoen? Dat is een bedrag dat valt binnen de foutenmarge van ZN bij controle van de administratieve verwerking door de Zorgverzekeraars.
NB het is wel 3 à 4 keer de omzet van een middelgroot ziekenhuis.
In welke zak(ken) verdwijnt dat boete-geld dan ? .?
zal blijken, dat het weilen met de kraan open is
Dit bericht komt ’toevallig’ net na het interne onderzoek van ZN waarmee NZa te aardig lijkt voor de zorgverzekeraars. Dan zal ik ook NZa maar complimenteren met haar bijdrage aan de verduister strategie.