Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigingen in het overheidsbeleid nodig. In een opiniestuk met de titel ‘Van de dweil naar de kraan’ schrijft de NZa dat het ministerie van VWS de landelijke regie moet nemen voor een andere inrichting van het geneesmiddelenstelsel.
Want die overheid heeft de verantwoordelijkheid
De overheid is er kennelijk nog steeds niet achter dat geneeskunde, technologie en geneesmiddelen ‘global business’ betreft en dus een internationale landen-strategie aanpak vereist. De meeste burgers snappen dit. Dan is het toch verbazingwekkend dat overheid en haar toezichthouders op microschaal willen ingrijpen. In mijn beleving is dit gedrag onderdeel van het centraliseren van de regie over het zorgsysteem. Zo niet dan is hier sprake van politiek gewenst gedrag.
Ook hier geldt: met alleen prijsreductie d.m.v. grootschalig c.q overkoepelend inkopen kom je er niet, want wat eerst 200.000 pp/pj kostte zul je daarmee echt niet voor 20.000 krijgen. Je zult ook de maximale vergoeding van een behandeling moeten relateren aan de effectiviteit ervan (gevolgen voor de ziektelast) en de ziektelast bij niet-behandelen en prevalentie van de aandoening.
Dure medicijn prijzen moeten Europees aangepakt worden. Want anders is de Nederlandse zorgvrager weer de l*l door medicijntekorten omdat het voor de farmaceuten financieel aantrekkelijker is om andere Europese landen te voorzien van een voorraad.
Dus ja VWS moet de regie nemen en die uitvoeren in de EU en niet alleen de jacht openen op de Big Pharma.
Ja, dat zal ook helpen. Maar met alleen prijsreductie d.m.v. grootschalig c.q overkoepelend inkopen kom je er niet, want wat eerst 200.000 pp/pj kostte zul je daarmee echt niet voor 20.000 krijgen. Je zult ook de maximale vergoeding van een behandeling moeten relateren aan de effectiviteit ervan en de prevalentie van de aandoening.
Er ging iets niet goed in de vorige reactie. Dit had de hele tekst moeten zijn:
Ik ben het helemaal eens met de NZa dat het minVWS de regie moet nemen, te meer daar er *een hele serie* astronomisch dure medicijnen zit aan te komen (o.a. de ‘biologicals’ en de ‘personalized medicine’). Die maken de zorg schier onbetaalbaar, want er is ook nog een vergrijzingsgolf aan het opkomen, en de zorgkosten nemen toch al exponentieel toe met de leeftijd. Daarbij is er een formule waarmee een redelijke vergoeding vrij makkelijk berekend kan worden; zie http://www.gezondezorg.org/vergoedingsregulering.
Het beleid van het minVWS dat de veldpartijen het moeten uitzoeken en doen werkt niet. Dat zien we ook op het vlak van de uitkomstfinanciering — de bijna unaniem aangenomen motie Smilde c.s. van eind 2011 verordonneerde dat die *uiterlijk* 2020 gerealiseerd moest zijn. Er is in de praktijk nog zo goed als niets van terechtgekomen, ondanks dat er al jaren minstens één goed systeem voor is….
Op het vlak van de behandelkostenmaximering/vergoedingsregulering lijkt er zelfs sprake te zijn van een beleidsverslechtering. Een jaar of wat geleden, toen het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) nog standaard over de vergoeding van zeer dure behandelingen advies uitbracht, nam het duidelijk stelling tegen de vergoeding van bijv. Myozyme® bij de niet-aangeboren vorm van de ziekte van Pompe, omdat het daarbij zo goed als helemaal niet werkt. Terwijl het tonnen pp/pj kost.
Maar nu het CvZ is opgegaan in het Zorginstituut Nederland lijken dit soort beoordelingen nauwelijks nog gedaan te worden?
Ik ben het helemaal eens met de NZa dat het minVWS de regie moet nemen, te meer daar er >een hele serieuiterlijk< 2020 gerealiseerd moest zijn. Er is in de praktijk nog zo goed als niets van terechtgekomen, ondanks dat er al jaren goede systemen voor zijn…
En op het vlak van de behandelkostenmaximering/vergoedingsregulering lijkt er zelfs sprake te zijn van een beleidsverslechtering. Een jaar of wat geleden, toen het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) nog over de vergoeding van zeer dure behandelingen advies uitbracht, nam het duidelijk stelling tegen de vergoeding van bijv. Myozyme® bij de niet-aangeboren vorm van de ziekte van Pompe, omdat het daarbij zo goed als helemaal niet werkt. Terwijl het tonnen pp/pj kost.
Maar nu het CvZ is opgegaan in het Zorginstituut Nederland lijken dit soort beoordelingen nauwelijks nog gedaan te worden?