Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten klanten betere en veel tijdiger voorlichting geven over budgetplafonds die ze afspreken. De NZa heeft hiervoor een regeling opgesteld, die vorige maand van kracht is geworden voor zorgverzekeraars. Nog dit jaar breidt de NZa deze verplichting uit naar zorgaanbieders.
Directeur Toezicht en Handhaving van de
Wat een onzinnige pleister voor wat een slagaderlijke bloeding is.
Omzetplafonds zetten de zorg op slot maar dat interesseert de overheid en zorgverzekeraars geen bal!
Er heerst een adagium dat de zorg te duur is. ~80 miljard is veel geld maar als je je bedenkt dat er 1,3 miljoen mensen in werken valt het nog wel mee in vergelijking met andere sectoren als je kijkt naar bedrag per werknemer. In de zorg is dat 61.000 euro per werknemer, van chirurg tot de alpha hulp.
De bouw zet ~70 miljard om per jaar en er werken zo’n 400.000 mensen in. Dat is een bedrag van 175.000 euro per werknemer.
Dichter bij huis. Bij de zorgverzekeraars werken 6000 werknemers en hebben gemiddeld een omzet van ~1 miljard. Dat is 160.000 euro per werknemer.
Dan vallen de kosten van de zorg nogal mee he. Dus hou nou eens op door mensen in de zorg weg te zetten als te duur en dat alles goedkoper en efficiënter moet. Zorg leveren aan mensen kan niet efficiënter als je de menselijke maat in stand wilt houden.
@Arne van Oranje — Zoals ik hieronder al stelde ben ook ik tegen omzetplafonds. Maar niet omdat de zorg niet kosteneffectiever zou moeten of kunnen. Er is op diverse manieren aangetoond dat er forse verschillen zijn tussen ziekenhuizen. Maar dat moet je heel anders aanpakken.
En de bouw vergelijken met de zorg vind ik appels met peren vergelijken.
In Nederland, met zijn verwijsbriefplicht voor ziekenhuiszorg (SEH uitgezonderd), zijn omzetplafonds voor ziekenhuiszorg sowieso een slechte zaak. En de vraag is of ze überhaupt iets uithalen, want voor de totale zorgrekening maakt het niet uit of een patiënt in ziekenhuis A of B geholpen wordt.