Het verzuimpercentage in de zorg kwam in 2022 uit op een recordhoogte van 8,36. De hoge fysieke werkdruk is de belangrijkste oorzaak van de vele thuiszitters. Zorgpersoneel werkt hard, maar doet ook zwaar werk. Vaak letterlijk, omdat het aantal obesitas-patiënten al jaren toeneemt.
“Een cliënt van 150 kilo verplaats je niet zomaar even. We zien veel zorgverleners die uitvallen met nek, schouder– of rugklachten als gevolg van zwaar tilwerk”, zegt Alyson Genis van zorghulpmiddelenleverancier HartingBank. Als productspecialist Tillen en Transfers adviseert ze zorginstellingen over de inzet van obesitashulpmiddelen: van tilbanden- en liften tot rolstoelweegschalen en glijzeilen. “Er bestaan genoeg hulpmiddelen die tilblessures onder zorgpersoneel kunnen voorkomen. Veel zorgverleners weten alleen niet dat ze bestaan”, zegt Genis.
Advies op maat
Vooral ergotherapeuten weten Genis te vinden. Elke casus is uniek; een obesitas-patiënt met een amputatie vraagt weer om een andere til- of weegoplossing dan iemand met een dwarslaesie. Daarom gaat de til- en transferspecialist bijna altijd eerst langs op locatie. “Het verschilt veel of de cliënt zelf nog kan staan, of geheel passief is. Bij een obese cliënt denk je bijvoorbeeld eerder aan een wentellakensysteem in plaats van een glijzeil. Dat is een elektrisch systeem om een cliënt te kantelen of te verplaatsen in bed.” HartingBank biedt meerdere typen obesitashulpmiddelen aan. “Naast een reguliere rolstoelweegschaal leveren we bijvoorbeeld ook speciale plateauweegschalen waar je met de rolstoel oprijdt.”
Twee vingers
De hulpmiddelen die HartingBank aanbiedt, zijn zowel te huur als te koop en door middel van een proefplaatsing uit te proberen. Aanschaf varieert van een paar honderd euro voor een glijzeil tot duizenden euro’s voor een wentellakensysteem. “Natuurlijk speelt het budget van een zorginstelling mee bij de keuze voor obesitashulpmiddelen. Maar als je er ziekteverzuim mee voorkomt, verdient een investering zich al snel terug.” Vaak ziet Genis nog dat er drie mensen nodig zijn om één obesitas-patiënt te verplaatsen, waarbij de zorgverleners zich letterlijk in allerlei ongezonde posities wringen.“Personeel is schaars. Met een goede til- of transferhulp kan één zorgverlener de taak vaak alleen af. Een tillift met duwondersteuning kan je immers met twee vingers voortbewegen.”
Foutmarge
Genis weet dat zorghulpmiddelen de kans op fouten verminderen.“Ik heb in de zorg gewerkt. Dan schreef je het gewicht van een patiënt soms snel op een handschoen, met het risico dat een collega een negen voor een nul aanzag. Moderne rolstoelweegschalen wegen tot op 50 gram nauwkeurig en sturen de meetgegevens direct door naar het elektronisch patiëntendossier. De kans op fouten is nihil. Het juiste gewicht is ook essentieel bij het toedienen van medicijnen of zuurstof.”
Tip & Tricks
Hoewel de meeste obesitashulpmiddelen gebruiksvriendelijk zijn, geeft Genis ook trainingen. “Ik toon ergo-coaches hoe ze de apparatuur effectief kunnen inzetten, inclusief tips & tricks waarmee ze hun nek, rug of schouders ontzien.” Dat er in de zorg veel flexwerkers voorkomen, weet HartingBank ook. “Op veel hulpmiddelen zit een qr-code met een link naar een instructievideo.”
Win-Win
Juist omdat er nog veel onbekend is over de inzet van obesitashulpmiddelen, roept Genis zorginstellingen op gewoon eens in gesprek te gaan met een til- en transferspecialist. “Kijk meer naar het welzijn van je zorgpersoneel. Als zij dankzij obesitashulpmiddelen hun werk zonder fysieke ongemakken snel, met minder mankracht en plezieriger kunnen doen, vaart de cliënt er ook wel bij. Het is een echte win-win.”
Alyson Genis is til- en transferspecialist bij zorghulpmiddelenleverancier HartingBank. Ze is gespecialiseerd in obesitashulpmiddelen, zoals tilbanden, tilliften, weegschalen en hulpmiddelen om cliënten te verplaatsen in bed, zoals elektrisch bediende wentellakensystemen. |
Mensen met obesitas kunnen soms nog goed meehelpen bij de ADL zorg. Zoals in deze campagne gesproken wordt over cliënten van 150 kg eerder met een wentellakensysteem dan een glijzeil geholpen kunnen worden, is afhankelijk van de mate van medewerking. Er zijn ook specifieke glijzeilen van Arjo of Master care gericht op cliënten met overgewicht. Kan de cliënt niet tot nauwelijks meewerken denky men al gauw aan vaste wentellakensysteem als turnaid, vendlet of rolassidt. Wat men hierbij vergeet dat de obese cliënt niet symmetrisch is en soms nog andere beperkingen heeft. Het enige wat het vaste wentellaken doet is de cliënt om zijn as draaien. Bij asymmetrie draait de cliënt niet gelijknamig over de schouder en heup, en komt vaak ook scheef gedraaid in bed te liggen. Medewerkers hebben dan vaak ook de neiging nog handmatig te corrigeren. Is het dan niet fijner om een flexibel wentellaken in te zetten? Dit is een xy plafondliftsysteem met 2.juk met bijvoorbeeld een master Turner glijdeken. Deze investering is gelijk aan de kosten van een vast wentellakensysteem, maar dan met meer mogelijkheden: cliënt kan door 1 persoon op de zij worden gedraaid, worden gepositioneerd (evt met kussens), hogerop in bed geplaatst. Als cliënt nog kan lopen, ook dan biedt dit systeem de mogelijkheid zonder kracht cliënt van zit naar lig te plaatsen inclusief de benen. En dit alles zonder lichaamskracht. Naast verplaatsingen in bed, kan dan ook direct van bed naar stoel worden getild of beenzorg worden gedaan zonder statische belasting. Dus alvorens over te gaan tot koop of huur van een vast wentellaken systeem, laat u ook voorlichten over het master Turner flexibele wentellakensysteem. Het master Turner concept steekt in op huidpreventie, comfortzorg en veilig werken. Weten hoe het bevalt? Ik kan u referenties geven van zorginstellingen die u voor gingen. Zie voor eventuele video’s de homepage van Solutions2care BV. Wilt u informatie bel gerust met op Alyson Genis, van de Harting bank. Met vriendelijke groet, Trea van der Wijk