De grootschalige ombuigingen in de AWBZ draaien uit op een loopgravengevecht. Dat stelt Sandra Korthuis, directeur Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De komende bezuinigingsoperaties vereisen daarom van het ministerie en de cliëntenorganisaties het nodige realisme en verantwoordelijkheidsbesef.
“De VNG heeft al in maart
Het lijkt mij volstrekt ongewenst dat de uitvoering van de WMO naar de gemeente gaat, als patient ben je aan de willekeur van een gemeente afhankelijk met het vergoedebn an voorzieningen.
Ook de expertise ontbreekt geheel een beleidsambtenaar of wethouder WMO weet nu eenmaal niets van gezondheidszorg en heeft ook geen scholing op dat gebied.
Ik hoop dat het nieuwe kabinet de hele WMO heroverweegt en de uitvoerig laat aan deskundige en de voorzieningen voor iedereen toegeankelijk en niet afhankelijk in welke plaats hij woont.
Verder hoe weten wij dat de gemeente het WMO geld gebruikt voor deze voorziening en niet in een ander potje stopt??
Patientenorganisaties zijn door de WMO al geheel ‘uit elkaar gespeeld’. Straks moeten patienten ook nog opboksen tegen de willekeur van gemeenten om broodnodige zorg te vergoeden. Bovendien – je zal maar een hersenaandoening hebben…
Dit zien we wel vaker, vader staat maakt er een bende van en de gemeenten mogen het opknappen.
Bovendien was de AWBZ hier nooit voor bedoeld.
Het lijkt mij dat gezien de ervatingen met de gevolgen van de WMO en de opstelling van nog al wat gemeenten de toekomst van de AWBZ zorg bij de gemeenten en de VNG in volstrekt verkeerde handen komt.