Bewoners van de Werfstraat in Wieringerwerf willen dat gehandicaptenzorgorganisatie ’s Heeren Loo stopt met drie locaties in die straat. Dit na een steekpartij dinsdag waarbij een bewoner van de locatie, een begeleidster en een moeder van een cliënte waren betrokken.
De 38 –jarige dader woonde sinds
Weer zo een voorbeeld van de community care gedachte,
Ze zijn zo gewoon met mensen met een handicap alleen ze gedragen zich niet zo gewoon.
heb echt medelijden met de autist en een drama voor zijn naasten .beseffen de beleidsmakers nu niet dat niet iedereen geschikt is m in een wijk te wonen of speelt geld een groter rol?
Mensen met een verstandelijke beperking moeten in een gewone buurt kunnen wonen dat is het uitgangspunt. Het zijn gewone mensen net als ieder ander. Verschil is dat zij om een normaal leven te kunnen leiden anderen nodig hebben om het tekort te compenseren. In de Scandinavische landen werkt dit fantastisch. Helaas in Nederland blijven we twee systemen in de lucht houden en dat kost handen vol geld. Een ander probleem in Nederland is, is het feit dat wonen in de buurt een verkapte vorm van bezuinigen is. Minder personeel, minder geschoold personeel wordt ingezet. Het nachttoezicht wordt vervangen door intercomsystemen.
Een ander groot probleem is, dat er veel te veel locaties in dezelfde buurt worden gezet. Vanuit de organisatie gedacht is dit praktisch; personeel kan uitgewisseld worden, gedragskundige kan meer vliegen in een klap vangen e.d. Voor de bewoners van de huizen en de buurtbewoners is dit zeer bezwaarlijk. Er wordt een te groot beroep op de buurt, vereniginen e.d. gedaan. Bijv. een vaandeldrager bij de Harmonie kan nog maar er is geen plaats voor tien vaandeldragers. Verspreid woningen en zorg voor een verdeling die voor beide partijen te dragen is; voor de verstandelijk gehandicapte en voor de buurt. Met een kleine locatie in een buurt is er meer kans op uitwisseling en acceptatie en dat komt beiden ten goede.