Een impressie van het congres Diagnose Zorginnovatie op 20 september 2013 in Bussum. Met onder meer een discussie over het opschalen van zorginnovaties en het betrekken van patiënten bij innovatie in de zorg. Aan het woord komen onder meer Ab Klink, Jaap Maljers en ex-borstkankerpatiënt Malouk Milani.
Video: JWDL Producties
@ van Zanten. Ervaren bestuurders begrijpen dat de meeste vernieuwingen geen verbeteringen zijn en zelfs als ze dat wel zijn, dat de investering zich niet terug betaalt vanwege de wijze waarop wij gefinancierd worden. Ook realiseren ervaren bestuurders zich dat voor investeringen geld moet worden vrijgemaakt en dat dat veelal ten koste gaat van het personeel.
Het gelijkstellen van ervaren bestuurders aan dinosauriërs is weinig respectvol en niet gebaseerd op enig bewijs dat onervaren bestuurders beter presteren.
Dat gepraat over innovatie zonder aan te geven wat het precies is en niet is, kan misschien ophouden door introductie van een nieuw begrip: exnovatie. Nieuwe begrippen brengen vorige begrippen om zeep, hetgeen mijn doel is. Exnovatie is stoppen met gebruiken van inhoudsloze begrippen. Zorgvisie gaat als eerste exnoveren.
Een belangrijke innovatie is om alle dinosauriers die de raden van bestuur nog in grote aantallen bevolken te vervangen door personen die werkelijk willen dat er wat verandert in de zorg, begrijpen waarom dat noodzakelijk is en niet hun eigen agenda’s blijven hanteren waar het pappen en nat houden als rode draad doorheen loopt. Dat is één van de hoofdredenen waarom de zorg inmiddels 10-15 achter loopt op elke andere sector. Innovatie werkt niet als je allerlei redenen blijft verzinnen om het vooral niet te doen en ook niet snapt dat je hierin moet investeren, dus er geld voor vrijmaakt.
De slager zegt dat we meer vlees moeten eten.
Zowel Ab Klink als Jaap Maijers verdienen erg riant aan zorginnovatie, logisch dat er dan steeds meer moet geinnoveerd worden.
Patient betrekken is prima maar zolang de innovatie innovatie niet vanaf de werkvloer komt blijft het voornamelijk bij prestigeprojecten en window dressing.