Verzekeraars kunnen prijzen van eerstelijnsdiagnostiek maximaal drukken en sturen op uitkomsten als de huidige bekostiging wordt gewijzigd in productbekostiging op basis van vrije prijzen. Dat concluderen onderzoekers van KPMG Plexus in het rapport ‘Nieuwe bekostiging eerstelijnsdiagnostiek’.
Door de huidige bekostiging van eerstelijnsdiagnostiek
KPMG werkte vroeger ook voor zorgaanbieders, maar dat lijkt al weer lang geleden. Met dit soort oorlogsverklaringen aan zorgaanbieders zal het nog wel even blijven.
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/rapporten/2014/06/25/nieuwe-bekostiging-eerstelijnsdiagnostiek.html
Zelf lezen. KPMG Plexus stelt zelf dat er zeer weinig bekend is over ELD in Nederland behalve de totale kosten en dan nog niet eens alle kosten wegens DBC/DOT Ziekenhuizen en Akkoorden op Hoofdlijnen.
Ook tov buitenland is er niets bekend. Idem over uitkomsten. Kosten stijgen wel en daarom moet alles op de schop en moet ELD transparant worden gemaakt; meten is weten.
Verzekeraars zijn private ondernemingen en in principe kunnen zij niet onderworpen worden aan een BKZ; ziektekostenpolissen zijn private contracten en daar kan de Overheid geen budget aan koppelen. Toch pleit KPMG Plexus voor een apart BKZ voor ELD. Merkwaardig.
En honorering op uitkomsten? Welke uitkomsten? Onbekend. Alles moet nog worden uitgewerkt, maar het budget is wel leidend.
Kop van het artikel is correct: maximale prijsdruk door verzekeraars, opgelegd aan zorgaanbieders, ten koste van verplicht verzekerden.
KPMG Plexus wijst nog wel op gevaar van onderbehandeling, maar geeft er geen oplossing bij: BKZ is BKZ en VWS was opdrachtgever van het rapport.