Patiënten met psoriasis en hun artsen kunnen sinds kort gebruik maken van de nieuwe gesprekstool Psoriasis en Welzijn. Een korte vragenlijst helpt om samen het meeste uit een consult te halen. Dat leidt tot beteren uitkomsten van behandeling en meer kwaliteit van leven voor patiënten.
Mensen met de diagnose kanker worstelen vaak met vragen over hun werk. Kan ik aan het werk blijven? Hoe? Hoe begin ik weer met werken? Die vragen spelen in elke fase, vanaf de diagnose tot na de behandeling. Op de Nationale Kanker en Werk Dag op 15 maart is de Overzichtskaart Werk en Kanker gepresenteerd, een wegwijzer die patiënten en zorgverleners helpt.
Als de zorg naar hen wordt gebracht in plaats van andersom, is de groep patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg prima in staat om succesvol een hepatitis C-behandeling te doorlopen. Dat bewijst het programma Chain of Addiction Care (CAC). “Deze manier van werken kan een voorbeeld zijn voor andere risicogroepen en andere aandoeningen.”
Op zijn elfde kreeg Abe Hainja de ziekte van Crohn. De ziekte zorgde er later voor dat hij zijn loopbaan moest omgooien. Met zijn ervaringen wil hij zorgverleners hier bewust van maken. In de Qruxx Q&A Arbeidsgerichte zorg geeft hij tips hoe de menselijke maat aandacht kan krijgen in de spreekkamer.
Door zelfmanagement en telemonitoring belanden IBD-patiënten minder vaak in het ziekenhuis en hebben ze minder complicaties op de lange termijn. Toch blijken implementatie en financiering lastig. Maag-darm-leverarts Marieke Pierik van het MUMC+: “Het geldstuk wordt bij waardegestuurde zorg vaak belangrijker geacht dan het verbeteren van de uitkomsten voor alle partijen.”
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht werkt sinds december 2019 met Hematologie aan Huis. Het project startte als pilot met dertig patiënten. Inmiddels maken er honderd gebruik van. En dat moeten er steeds meer worden.