Bijna een derde van de patiënten vindt de telefonische bereikbaarheid van huisartsen een probleem. Zij zijn strenger in hun oordeel over de telefonische bereikbaarheid van huisartsen dan de inspectie en de minister.
Een groot deel wil zelfs dat
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanEen groot deel wil zelfs dat
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Onder de kwaliteit van de bereikbaarheid dient ook de rol van de assistente beoordeeld te worden. De assistente die kennelijk de opdracht heeft om de dokter af te schermen en minder mondige patiënten het bos instuurt hebben ook een negatieve invloed op de bereikbaarheid
Mijn huisartsenpraktijk geeft geregeld “in gesprek”. Later proberen heeft in 90 % van de gevallen tot resultaat dat er een bandje te horen is, dat meldt dat iedereen bezet is en dat ik zo spoedig mogelijk word geholpen. Daarna komt de assistente die vraagt, of ik nog even kan wachten. De pogingen hebben meestal een kwartier tot 20 minuten tijd nodig per keer.
Ik ben het niet eens met Van der Wissel (hierboven),dat patienten in hun eigen medische kennis moeten investeren; wie is hier nu de dokter? Speel het spel niet over de rug van de patient maar waar hij hoort; in eigen praktijk (grotere efficiency en doelmatigheid), en in de politiek.
Ook de bereikbaarheidstijden moeten dan langer zijn. Mijn huisarts is alleen bereikbaar van 08.00-11.00 uur
Als de minister ook graag wil dat de telefoon binnen 1 minuut wordt opgenomen zullen er 2 dingen moeten gebeuren: 1 het inschrijftarief moet omhoog om de extra assistentes aan de telefoon te fiancieren. 2 de patiënten zullen zelf ook moeten investeren in medische kennis zodat zij beter op de hoogte zijn van kleine medische kwalen zoals wat te doen bij bv keelpijn. Hierdoor zal de druk op de telefoon ook afnemen.
Online Afspraken kunnen voor de jonger populatie een prima oplossing zijn.
Ik dacht dat het Nivel alleen maar positief nieuws over de huisartsen zou brengen vanwege de medewerking van de huisartsen aan de “Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk”. Dit bericht verrast mij. Of komt er geen derde nationale studie?