Van artsen wordt verwacht dat ze levensreddende beslissingen in een aantal minuten of seconden kunnen nemen. Slimme software kan hen helpen tot de juiste diagnose te komen door razendsnel verbanden te leggen tussen uiteenlopende gegevens.
Lotte, een ogenschijnlijk gezond meisje van
Registratie is mooi, maar het gaat er om dat er geautomatiseerd verbanden kunnen worden gelegd en dan komen we bij het eeuwige probleem van EENDUIDIGE registratie. Dat lukt tot op heden alleen fail-safe bij numerieke data (polsfrequentie, bloeddruk, etc. – hoewel zelfs over zulke basale problemen verschillen van inzicht zijn m.b.t. eenheden). Anamnese registreren zodanig dat het voor een computer herkenbare gegevens oplevert lukt alleen door zorgvuldige codering van gegevens (symptomen, omstandigheden, etc.), en dat is veel extra moeite voor wie het moet doen. Zonder draagvlak geen uitvoerbare oplossing, en dat kan hier nog wel eens een probleem worden…
Ben het voor het overgrote deel eens met het artikel. Blijft van belang om veel vragen of de juiste vragen te stellen. In het geval van het dengue fever is het maar de vraag of de buitenlandse vakantie ter sprake komt. Of bijvoorbeeld het werken bij de douane. Onwaarschijnlijkheid is alleen te vangen met een open instelling.
Verder is het van belang dat de ziektedatabase etc een regelmatige update krijgt. Ontwikkelingen gaan snel. Evenals experimentele behandelingen bij levensbedreigende situaties.
Helemaal af is het als patienten hun eigen symptomen kunnen vastleggen of een koppeling kunnen krijgen met epd’s. Het staat in de kinderschoenen, maar de diagnostische apparatuur loopt ver vooruit bij de spreekkamer zelf.