De persoonlijke verzorging als hulp bij het douchen of het aantrekken van steunkousen wordt in 2015 toch geen taak voor de gemeenten. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft woensdag bekendgemaakt dat deze zorg net als de verpleging van mensen met een lichamelijke aandoening een verantwoordelijkheid wordt van de zorgverzekeraars.
Afgelopen tijd pleitten brancheorganisatie V&VN en
de gemeente zal de zorg minder goed uitvoeren omdat het geld niet volledig ten goede zal komen aan de zorg en daarbij zal er veel in de zakken van de gemeente kas terecht komen.
en het grote probleem is dat elke gemeente het geld zal besteden zoals hun het willen.
landelijke richt lijnen voor de zorg moet blijven dus laat het in de awbz.
Natuurlijk heeft de staatssecretaris gelijk. Alleen al het eindeloze gepraat over het te voeren beleid voor de overgang van AWBZ-taken naar gemeenten heeft al handen vol geld gekost zonder dat nu duidelijk is geworden of gemeente echt wel dichter op de cliënt/burger zit en de ondersteuning efficiënter verloopt.
@Henk: misschien is het vestzak-broekzak met belastingmiddelen, maar elke wijziging geeft gedoe, ICT-systemen moeten om, werkprocessen moeten om. Juist als het toch vestzak-broekzak is, is dat extra zonde. Laat het dan gewoon in de AWBZ als het per saldo toch niet verandert.
Eindelijk dan toch het licht gezien!?
Zelf zou ik niet graag van de gemeente afhankelijk willen zijn met de inkoop van zorg.
Deze keer ben ik het dus met dhr van Rijn eens dat dit beter door de zorgverzekeraars gedaan kan worden want gemeentes besteden het denk ik minder goed aan zorg!
De staatssecretaris heeft deze keer een goed besluit genomen om Persoonlijke Verzorging in het zelfde aanbod circuit te houden als verpleging. Zieke mensen zijn geen lobyisten die de locale politiek via achterdeuren moeten afsmeken voor goede zorg!
Verstandig besluit om persoonlijke verzorging niet over te hevelen naar WMO. Persoonlijke verzorging heeft meer te maken met verpleging dan met schoonmaak.
De AWBZ-zorg inclusief persoonlijke verzorging, wordt nu reeds uitgevoerd door zorgverzekeraars. Jammer dus van al het gedoe en al het geld dat uitgegeven is aan een wijziging die niet doorgaat.
Een slechte zaak volgens mij, omdat hiermee een belangrijke kern uit het transitieproces en de maatschappelijke ontwikkeling verdwijnt. Met z’n alle straks niet zeuren als de kosten voor de zorg toch weer buiten proportie zijn gestegen. ik waardeer van Rijn, maar nu heeft hij een kans gemist
Ik heb begrepen dat het niet de bedoeling is dat de verzekeraars risico gaan lopen over deze zorg. Dan is er ook geen reden om de kosten in de premies te verwerken of bij het eigen risico te betrekken. Gewoon geld overhevelen van de AWBZ naar de rijksbijdrage Zorgverzekeringswet. Dan is het vestzak-broekzak met belastingmiddelen zonder gedoe.
Ergens anders las ik dat daardoor de zorgpremie en het eigen risico omhoog gaan.
Maar wat gaat er dan gebeuren met de inkomens afhankelijke eigen bijdrage die voor ontvangen zorg betaald moet worden? De 4 wekelijkse rekeningen van het CAK? Gaan die dan omlaag??????
Sorry. Moet zijn: een wijs besluit!
Wij besluit!