Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Peter van der Meer: ‘Focus op personeel, niet op meer capaciteit’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De discussie over extra capaciteit in ziekenhuizen leidt af van waar het echt om moet gaan: het personeelstekort en verdergaande digitalisering. ‘Thuis-monitoring van patiënten moet voortaan de standaard worden’, vindt Peter van der Meer, bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.
Peter Van Der Meer, Bestuursvoorzitter Van Het Albert Schweitzer Ziekenhuis In Dordrecht.
Peter van der Meer, bestuursvoorzitter Albert Schweitzer: ‘In de ene regio liggen ziekenhuizen barstensvol met covid-patiënten, terwijl het elders rustig is. We moeten het eerlijker verdelen.’

Ziekenhuizen hebben extra capaciteit nodig om

Registreren

4 REACTIES

  1. Tekort IC/SEH verpleegkundigen blokkeert toegang tot zorg?!
    Gesprekken met innovators in Nederland en de VS over de beste IC, wijzen in de richting van een flexibel IC Netwerk, waarin waardering, carrièreperspectief en opleidingscapaciteit zijn geborgd.
    Tijdens Covid bleek de IC capaciteit te laag. Duitse hulp nodig. Moet elk ziekenhuis structureel extra IC capaciteit creëren? Wellicht deels. Maar, tekort en overbelasting IC verpleegkundigen is voorlopig een keihard feit en prio 1. Bovendien, meer uitstroom dan instroom, ook al vòòr Covid.
    Waarom een (regionaal) IC netwerk?
    Kleinere ziekenhuizen worstelen met de (opleidings)capaciteit, kwaliteit, dienstroosters etc. met sluiting van de IC/SEH als gevolg en goede verpleegkundigen en artsen vertrekken. Geen carrièreperspectief, geen brede kennis. Een vergelijking met de regionalisering van de pathologie is terecht.
    In de VS is een regionaal IC netwerk met inmiddels 3.000 bedden operationeel. Daarmee worden grote en kleine IC’s in een regio gekoppeld. Gebaseerd op technologie ontwikkeld met experts van Mayo Clinic. IC-specialisten kunnen elk eigen of regionaal ziekenhuisbed real-time monitoren alsof het een IC-bed is. Direct inzicht in de beschikbaarheid van IC-bedden en SEH capaciteit. Beschikbare (schaarse) expertise breder inzetbaar, ongeacht waar de patiënt zich bevindt.
    Alle artsen en verpleegkundigen zien de patiënten door de ogen van een IC-specialist. AI technologie detecteert vroegtijdig Sepsis. Ook op de SEH.
    Met het AWARE platform kunnen ziekenhuizen IC’s snel op- en afschalen tegen aanvaardbare kosten en met elk EPD. “EMR agnostic” noemen de Amerikanen dat.
    Door de schaalgrootte van het netwerk is er meer opleidingscapaciteit, betere dienstroosters, bredere kennis en last but not least, meer waardering. Die schaalgrootte laat ook een grotere rol voor HRM toe. Als ASZ bestuursvoorzitter Van der Meer, in zijn zoektocht naar oplossingen, hierover eens met Amerikaanse deskundigen wil spreken, organiseer ik dat volgaarne.
    Jan van der Beek. CarePoint Nederland.

  2. Lees alle reacties
  3. Peter, geheel mee eens! Het is niet echter alleen de politiek die antwoord moeten geven ook de sector dient zich te bezinnen waar daadwerkelijk wordt ingezet. Met enkele SEH verpleegkundigen en een spoedarts op een beperkt aantal patiënten wachten kan niet meer er zijn simpel gewoon te weinig verpleegkundigen en artsen. Verzekeraars en aanbieders moeten samen kijken waar zinnig medewerkers ingezet kunnen worden. Dit betekent wellicht concentratie van zorg bijvoorbeeld in de uren laat in de avond en gedurende de nacht in samenhang met een verdere integratie van 1e en 2e lijn wat betreft acute zorg kan dit voorlopig in de acute keten soelaas bieden. Dit betekent ondersteuning voor de kleinere ziekenhuizen wat betreft continuïteit en de grotere extra budget dit te waarborgen en voor de ziekenhuizen samen de inzet van personeel samen te coördineren.Daarnaast is de lijn opleiden en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden de enige weg naar een betere situatie! Fred Kremer

  4. Je zou kunnen beginnen met het stoppen van onzinnig registreren; dat verpleegkundigen daadwerkelijk medezeggen schap krijgen met de daarbij behorende mede beslssingsbevoegdheid; doorlopende hoog gekwalificeerde scholing en begeleiding en ook een einde maken aan hun roepingensalaris. Digitalisering. Tot je dienst: als hulpmiddel ja, als doel, nee.

  5. Ik lees in dit stuk wel problemen , maar geen oplossingen. Hoe ga je het zorg beroep weer aantrekkelijk maken? Meestal krijg je dan drie dingen te horen : digitalisering-innovatie-ondernemen. Concreet betekent dat : meer geld gaat naar niet-zorgverleners- meer administratie en meer tijd voor een scherm .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.