Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Pier Eringa heeft ‘last van politici die alles maar roepen en ver van de werkelijkheid staan’

“Het is niet goed als politici een onderwerp kapen zoals SEH’s. Zorgbestuurders en zorgprofessionals weten prima wat haalbaar en betaalbaar is”, zegt bestuursvoorzitter Pier Eringa van Gelre Ziekenhuizen. “We hebben last van politici die alles maar roepen en ver van de werkelijkheid staan. Schoenmaker, hou je bij je leest!”  
Pier Eringa
Pier Eringa

Eringa reageert op de wens van de PVV-Kamerfractie om premier Schoof en VWS-minister Agema naar Zuyderland Ziekenhuis te sturen om sluiting van de SEH en IC in Heerlen in 2030 te voorkomen: “Het heeft geen zin om geld te pompen in iets wat je niet in stand hóeft te houden.”

Eringa: “De PVV wil de streekziekenhuizen openhouden met een beschikbaarheidsbijdrage. Dat lost niets op. Het is ook een kwestie van beschikbaar personeel. Wat SP-fractieleider Jimmy Dijk in de Tweede Kamer voorstelt: geld of een beschikbaarheidsbijdrage lost het probleem niet op. Dat is feitelijk onjuist. Politici wakkeren een sentiment in de samenleving aan waar wij steeds weer tegen moeten knokken.”

Juist dinsdag heeft de gemeenteraad van Zutphen in een unaniem aangenomen motie gevraagd aan B&W spoedig met Gelre Ziekenhuizen en het ministerie van VWS te gaan praten over terugkeer van een 24/7 SEH en (acute) verloskunde.

Eringa leeft mee met Jongen

“Ik leef mee met David Jongen”, zegt Eringa. Sinds vorig jaar ligt de bestuursvoorzitter van Zuyderland onder vuur, vanwege zijn besluit de acute zorg anders te organiseren. “Dat is helemaal niet erg. Acute zorg kan best anders worden georganiseerd in Nederland. De dichtheid van ziekenhuizen is zodanig dat je keuzes kunt maken Niet álles hoeft óveral.”

Eringa: “Ik zou tegen politici willen zeggen: dit is de nieuwe werkelijkheid. Dat geldt ook voor politici in gemeenten. We moeten af van het idee dat een ziekenhuis pas een ziekenhuis is als het een SEH, IC en acute verloskunde heeft. Dat frame werd graag gebruikt door lokale politici en lokale media, ook in Zutphen.”

Vlekkeloos verlopen

Eringa is vorig jaar hetzelfde overkomen als Jongen, toen hij aangekondigde dat de SEH op de locatie Zutphen ’s nachts vanaf januari dit jaar plaats ging maken voor een spoedplein en voor bevallingen moest worden uitgeweken naar omliggende ziekenhuizen. “Dijk van de SP kondigde allerlei onheilsboodschappen af en vertelde wat allemaal mis zou gaan in Zutphen. Wat blijkt na een half jaar? Het is vlekkeloos verlopen en je hoort niemand meer.”

Eringa: “Dat voorspelde onheil heeft zich gewoon niet voorgedaan. Geen bevallingen op de snelweg. Geen toestanden met ambulances die te lang onderweg waren. Ook geen sluiting van de locatie Zutphen: daar bieden we nog steeds ruim 95 procent van de ziekenhuiszorg. Daarbij investeren we in nieuwe zorgconcepten. Politici genereren graag veel emotie, maar feitelijk klopt het niet altijd. Hierbij is de uitdrukking van toepassing: ‘De mens lijdt het meest onder hetgeen hij vreest’.”

Beschikbaarheidsbijdrage helpt niet

Een beschikbaarheidsbijdrage zou Gelre vorig jaar “helemaal niet hebben geholpen”. Net zoals het niet zal helpen bij de reorganisatie bij de vier Friese ziekenhuizen en Zuyderland. “Het enige dat helpt zijn dingen als een goede poliplanning en slimmer gebruik van je capaciteit en personeel over je locaties. Maar ook het anders organiseren van zorg in de regio met zorgpartners, zoals de huisartsen, thuiszorg, verzorgingshuizen en andere ziekenhuizen.”

Ziekenhuizen krijgen veel aandacht van de politiek. Eringa wijst erop dat verreweg de meeste zorg wordt verricht door huisartsen, thuiszorg en vvt: “Eigenlijk dekken ziekenhuizen slechts een klein deel van de zorg, alleen ingewikkelde dingen. Driekwart van de spoedzorg gebeurt door huisartsen. Misschien is het goed als de politiek zich richt op het brede zorgnetwerk en de aandacht en ondersteuning richt op de rol van de huisartsen- en thuiszorg. Dat is de basis.”

3 REACTIES

  1. We hebben te maken met reputatiepolitiek. En dan is roepen om het gezien willen worden bon ton. Zoals Wilders die Timmermans voor het blok zette met: we gaan morgen naar Limburg om het ziekenhuis er open te houden en we schaffen volgende week de eigen bijdrage af. Nu staat veel in de ijskast. Wie durft de kiezers wel te vertellen voor welke uitdagingen we staan?

  2. Lees alle reacties
  3. Schoenmaker leer eerst jullie vak. Dit is wat ik Eringa en Jongen wil meegeven.
    Het zijn zij namelijk die de zorgorganisaties kapot maken en uithollen. Zij maken er zo’n puinhoop van dat dit zelfs in de Tweede Kamer en in de regering besproken moet worden. Eringa en Jongen en andere bestuurders: schaam jullie!
    Personeelstekorten, flauwekul zij spelen jaren lang niet in om de verwachtingen. Daarnaast kampen heel veel zorgorganisaties met niet gebruikte of verkeerd ingezette personeelscaapaciteit.
    Do your job well or else leave, or better fire them!

    het moment dat

  4. Helemaal waar! Kretologie zonder achtergrond/inhoud wordt vaak gebezigd vanuit de politiek. Meer voorbeelden:
    – PE weren uit de zorg vanwege Com-Med perikelen, terwijl Co-Med geen PE is. En dit makkelijk aantoonbaar juridisch onmogelijk, discriminatief, wachtlijstbevorderend/ serviceverlagend en kostenverhogend werkt.
    – En wet bevorderen contracteervrijheid, terwijl de zorgaanbieders juist vaak wel willen contracteren en juist zorgverzekeraars dit tegenhouden met als argument ‘we hebben reeds voldoende zorg ingekocht’, alle ellenlange wachtlijsten ten spijt. Allemaal kretologie zonder precies te weten waar het over gaat. Oplossingen zijn vaak niet moeilijk, als je de achtergrond wel kent. Zoals ‘verplicht contracteren op basis van transparante en objectieve criteria’
    -etc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.