Buurtzorg Jong, een dochteronderneming van Buurtzorg Nederland, pakt succesvol de problemen met jongeren aan in de gemeente Putten. Gezinnen worden snel geholpen, er is weinig uitval en geïnterviewden noemen nauwelijks verbeterpunten. Dat blijkt uit de evaluatie van een pilot van Buurtzorg Jong in Putten.
Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor
Opnieuw een mooi initiatief van Buurtzorg. Heel goed dat er dicht bij de gezinnen en de wijken zelf hulp verleend wordt. Welk kind wil nu niet het liefst dat problemen in het gezin of op school zelf worden opgepakt, en dat het kind zoveel mogelijk in de eigen buurt kan blijven wonen, opgroeien en ontwikkelen. Goed om het hele gezin integraal te steunen bij het persoonlijk- en maatschappelijk participeren en waar nodig, extra (behandel) expertise in te regelen. Natuurlijk is die zorg er ook vanuit de reguliere jeugdzorg; echter helaas niet altijd zo praktisch of integraal in het huisgezin zelf. Te vaak wordt zorg een kantoor aangelegenheid en/of lijkt het kind ook maar al te snel buiten het gezin geplaatst te worden met alle (ontwrichtende) gevolgen van dien… Een goede toon is gezet…
Intensieve ambulante hulpverlening (traditioneel jeugdzorg en/of GGZ prestatie) is sinds jaar en dag bekend maar kan nog veel verder worden uitgebreid. Minder klinisch en meer praktisch en gericht op het hele gezins-, wijk en schoolsysteem! Bij toegang WMO nieuwe ronde, nieuwe kansen voor burger en samenleving…
Het Improvement Model biedt houvast aan nieuwe concepten die vanuit de klant zijn opgebouwd en de mogelijkheid om te voorzien in de maatschappelijke verantwoording. Veel zorgverzekeraars en VNG tonen zich verrast hierover en oriënterende gesprekken vinden plaats. Echter het initiatief moet liggen bij het werkveld zelf, zoals het ”systemisch” gezien ook hoort.