Het declaratieverkeer tussen gemeenten en zorgaanbieders loopt spaak. Alex van den Bersselaar, directeur Care bij PinkRoccade Healthcare, meldt dat bij zorgorganisaties grofweg de helft van de gemeenten nog steeds geen declaraties kan ontvangen en betalen. Ondertussen lopen de IT-uitvoeringskosten bij zorgverleners zo hoog op dat ze de inkomsten ver overstijgen.
In de nieuwe Wmo 2015 declareren
Geachte lezer,
Men zegt weleens:’Minder overheid en meer markt’.
Als je zo zou werken in een resultaatgerichte onderneming dan vliegt de directie eruit.
Het gaat allemaal te snel.
Veel succes!
Ik vind het te kort door de bocht om te stellen dat de iWMO standaard gereed is en dat alle problemen rondom de facturatie hiermee zijn opgelost. Er kampen heel wat zorgaanbieder met financiele problemen vanwege het feit dat er nog geen bekostiging is vanuit de gemeente voor de dienstverlening die is geleverd.
Wat een ‘ik steek de kop in het zand’ opmerking vanuit het VNG
Stel toch gewoon vast dat het (nog) niet goed geregeld is en werk aan de oplossing….
Zoals Paul Trossel aangeeft ligt het inderdaad genuanceerder. De declaratieproblematiek in dit artikel herkennen we bij VECOZO voor een klein deel. Bij de totstandkoming van de iWmo-standaard zijn onder regie van het ministerie van VWS diverse partijen betrokken, waaronder gemeenten, zorgaanbieders én softwareleveranciers. Ook bij de doorontwikkeling van de standaard zijn deze partijen betrokken.
Als het gaat om declareren vragen wij ons af wat Van den Bersselaar bedoelt met 18 formats? Binnen de Wlz (voorheen AWBZ) geldt 1 standaard voor het versturen van declaraties en 1 standaard voor retourberichten. Zo is het nu ook geregeld voor de Wmo.
Het knooppunt van VECOZO en het Gemeentelijk Gegevensknooppunt worden voor het declareren door zorgaanbieders en gemeenten al succesvol gebruikt. Zoals VNG stelt moet dit nog verder op gang komen. Naast de bevoorschotting komt dit doordat partijen nog in gesprek zijn over de inrichting van het administratieve proces, of dat sommige softwareleveranciers de benodigde software voor ondersteuning van de iWmo-standaard nog moeten opleveren.
Bij ons is bekend dat voor de invulling van het iWmo-bericht bepaalde vrijheden gelden. Dat maakt het voor de zorgaanbieder niet altijd gemakkelijk. Als een zorgaanbieder met meerdere gemeenten te maken heeft, wordt het declareren complex vanwege de vele productcodes. Dat hierin vereenvoudiging nodig is, heeft ook de aandacht van het min. van VWS.
Frank Ooms, projectmanager Wmo/Jeugdwet VECOZO
De zorg is niet voor niets overgeheveld naar de gemeente. Het ging niet goed via de zorgkantoren. Onder andere vanwege een verkalkt declaratiesysteem wat nooit goed gelopen heeft. Veel declaratie verkeer werd met mail aangevuld. Zorgkantoren verstuurde complete dossiers via de mail aan alle aanbieders in hun regio.
Bij de overheveling naar de gemeente horen ook nieuwe declaratiemechanisme. Het lijkt erop dat Pink ook hier niet op heeft ingespeeld. En zo moeilijk kan het niet zijn. Gemeente besteden veel werk uit en verwerken daar ook facturen voor. Daar komt de zorg bij.
Dat de software nog niet klaar is, is pas het begin van het probleem. Wat vaak vergeten wordt: duizenden mensen moeten leren werken met die nieuwe software. Ook dat kost tijd en gaat met vele fouten gepaard. Ben dus benieuwd hoe het gaat lopen als de software problemen zijn opgelost.
En zo gaat de overhead van gemeentes weer gigantisch omhoog. Over vijf jaar is dit de reden om weer alles over te hevelen naar zorgkantoren.
Het ligt allemaal wat genuanceerder dan Pink nu suggereert.
Er zijn een groot aantal software leveranciers die hun software op orde hebben. Natuurlijk heeft dat veel inspanningen gekost en loopt nog niet alles vlekkeloos. Mijn indruk is echter dat Pink de prioriteiten anders heeft gesteld. Terwijl andere software leveranciers vanaf september/oktober 2014 hard aan de slag gingen, kregen wij van zorgaanbieders te horen dat Pink een planning had om in de tweede helft van 2015 te komen met een aanpassing in de software die het mogelijk maakt om bij de gemeenten te kunnen declareren. Negen tot tien maanden voor het aanpassen van een standaard die er al was / is lijkt mij aan de lange kant. Het lijkt er op dat Pink een intern probleem heeft en dit nu via de achterkant probeert te vergoelijken.