Podcast Voorzorg oud

De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer. Abonneer u op Voorzorg in uw favoriete podcast-app. Het zou fijn zijn als u een beoordeling achterlaat.

Vind Voorzorg op onder andere Soundcloud, Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app.

 
 

Voorzorg #47 Redacteur aan tafel over duurzaamheid: Zorgsector is vervuilender dan luchtvaart

Wat hebben op hol geslagen vissen met de zorgsector te maken? En wat zijn veelgehoorde tips en best practices in de zorg om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Redacteur Laura van Elst vertelt over de niet te stoppen groene beweging in de podcast Voorzorg.


Voorzorg #46 Ageeth Ouwehand: Bescheidenheid van de gehandicaptenzorg heeft voordelen

Het ene vakgebied laat stevig van zich horen, het andere stelt zich bescheiden op. Wat hebben de ouderenzorg en gehandicaptenzorg met elkaar gemeen en waar zitten de verschillen? Ageeth Ouwehand, bestuurder bij ’s Heeren Loo, en vertelt erover in de podcast Voorzorg.


Voorzorg #45 Inhaalzorg als testcase voor samenwerking zelfstandige klinieken en ziekenhuizen

De samenwerking tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen moet de komende jaren verbeteren om de schaarse middelen in de zorg op de juiste plek te krijgen, vinden medisch directeur van Bergman Clinics Ivo Buchholz en zijn collega Jan-Paul Roovers, directeur wetenschap en innovatie.


Voorzorg #44 Terugblik op een bewogen zorgjaar 2021

Het was een gek jaar. Lockdowns en afschalingen van de zorg gaven een gevoel van déja vu. Toch was 2021 meer dan een saaie herhaling van 2020. In een bijzondere aflevering van de podcast Voorzorg blikt de redactie van Skipr, Zorgvisie en Qruxx terug op het belangrijkste nieuws en de meest opvallende ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg. 


Voorzorg #43 Skipr99 onthuld

Medisch professionals zijn dit jaar prominent aanwezig in de Skipr99, de lijst van meest invloedrijke personen in de zorg. Op nummer één staat voor de vierde keer op rij Ernst Kuipers van het Erasmus MC.


Voorzorg #42 Trends in de Skipr99 2022

Zoals elk jaar publiceert de nieuwssite Skipr de lijst van de meest invloedrijke mensen in de zorg. De lijst in nog onbekend, maar adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Samira Ahli licht al een tipje van de sluier op.


Voorzorg #41 De innovatie-impuls: met techniek de gehandicaptenzorg verbeteren

Eén grote leergang verandermanagement voor de gehandicaptensector. Dat is de innovatie-impuls in een notendop. Het e-healthprogramma is in het leven geroepen om met slimme tools de stijgende zorgvraag en het tekort aan handen op te vangen. Zorgbestuurder Jan van Kampen en Vilans-adviseur Johan Vesseur vertellen daarover in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.


Voorzorg #40 SDB Groep: ‘Technologie moet de zorgmedewerker dienen’

Technologie kan het werk van zorgprofessionals leuker en gemakkelijker maken. Toch wordt de potentie maar mondjesmaat benut, constateren zorgbestuurder Sam Schoch (Middin) en chief technology officer Sander van Tilburg (SDB Groep). Hoe kan het beter en wat is daarvoor nodig?


Voorzorg #39 Sjaak Wijma: ‘We moeten niet-passende zorgcapaciteit afbouwen’

Passende zorg betekent dat zorgaanbieders stoppen met behandelingen waarvan ze niet weten of die wel werken. Bij passende zorg hoort een passende bekostiging die ziekenhuizen in staat stelt om minder te behandelen en te opereren, stelt Sjaak Wijma van het Zorginstituut in de podcast Voorzorg. ‘Passende zorg raakt het bestaansrecht van ziekenhuizen.’


Voorzorg #38 Stigma’s verkleinen is het speerpunt van de nieuwe voorzitter van de Nederlandse ggz

‘Voor mij bén je niet een psychische ziekte, maar héb je een psychische ziekte’, benadrukt Ruth Peetoom, de nieuwe voorzitter van de Nederlandse ggz. De komende jaren wil zij het stigma over psychische ziekten verkleinen, inzetten op een breed Preventieakkoord Mentale Gezondheid en werken in de ggz prettiger maken, vertelt zij in podcast Voorzorg.


Voorzorg #37 Geheelmeesters in podcast Voorzorg: stop met iedereen tevreden houden

Het is een verlammende paradox. Partijen in de zorg hebben de neiging om vernieuwingen ‘door te stapelen’ om tegelijkertijd vast te houden aan het oude. Zo vormt zich een waaier aan administratieve handelingen en registratieactiviteiten die niks anders opleveren dan onbenutte data. Het wordt tijd om het radicaal anders te doen, betogen Martijn Buitenhuis, Egge van der Poel en Nart Wielaard in de podcast Voorzorg. Met hun boek ‘Geheelmeesters’ pleiten zij voor meer bravoure aan het roer.


Voorzorg #36 Redacteur aan tafel: Het politieke spel rondom de acute zorg

De acute zorg in ziekenhuizen staat aan de vooravond van een grote verandering. Zorgvisie-redacteur Bart Kiers vertelt over het politieke spel rondom dit dossier in de podcast Voorzorg.


Voorzorg #35 ‘De gehandicaptenzorg mag veel meer twinkelen’ | in samenwerking met Vilans

‘De gehandicaptenzorg is heel innovatief’, zegt Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. Vilans bundelde alle goede voorbeelden in haar Twinkelcampagne. Bestuurder Susanne Krisse vertelt in de podcast over de innovatie in haar organisatie. 


Voorzorg #34 Redacteur aan tafel: Hoe wordt digitale zorg toegankelijk voor iedereen?

De digitalisering van de zorg gaat in grote stappen, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen die ontwikkeling kan bijbenen? Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman schreef een artikelenreeks over digitale inclusie in de zorg en vertelt over zijn bevindingen. 


Voorzorg #33 Tiny house biedt uitkomst voor gehandicaptenzorg | in samenwerking met Vilans

Voor mensen met een beperking zijn er vaak maar beperkte woonopties: of je woont thuis al dan niet met dagbesteding, of je woont in een zorginstelling. Maar veel mensen hebben een tussenvorm nodig. Daar hebben de Prinsenstichting en zorgboerderij Ophovenerhof een oplossing voor bedacht. Luister hier naar het duo-interview met Ineke Huibregtsen en Bert Ramakers over dit project.


Voorzorg #32 Hoofdinspecteur IGJ Korrie Louwes: ‘Het gaat erom hoe je omgaat met de fouten die je maakt’

Toen ze begon was de inspectie Gezondheidszorg én Jeugd nog in oprichting. Nu neemt Korrie Louwes, hoofdinspecteur Jeugd en Maatschappelijke zorg, afscheid en blikt ze in de podcast Voorzorg terug op een periode waarin de IGJ alarmerende rapporten schreef over de jeugdzorg en Louwes het aanspreekpunt corona-ondersteuning was.


Voorzorg #31 Jochen Mierau

De wetenschap is te veel op afstand gezet en het ministerie van VWS trok te veel de uitvoering naar zich toe. In de podcast Voorzorg gaat Jochen Mierau in op de blunders en lessen van de coronacrisis. 


Voorzorg #30: Alex Friedrich: ‘Nederland moet zorgcapaciteit met 20 procent uitbreiden’

Om de pieken van nieuwe coronagolven op te vangen heeft de Nederlandse gezondheidszorg op de lange termijn 15 tot 20 procent meer capaciteit nodig. Anders neemt de inhaalzorg steeds opnieuw toe. Dat zegt UMCG-arts en OMT-lid Alex Friedrich in de podcast Voorzorg. Hij zegt verder dat de coronacrisis een bestuurlijke zwakte van het Nederlandse zorgstelsel blootlegt. ‘Gezondheidszorgbeleid is op nationaal niveau georganiseerd en mist de bestuurlijke organisatie voor regionale finetuning.’ 


Voorzorg #29: Redacteur aan tafel: Waar stokt het in de jeugdzorg?

Een op de acht jongeren kreeg het afgelopen jaar een vorm van jeugdzorg. En toch worden nog lang niet alle jongeren écht geholpen. Gemeenten willen meer geld om de zorg goed te regelen en het rijk is niet altijd te spreken over de manier waarop gemeenten het regelen. Redacteuren Sterre ten Houte de Lange en Sytse Wilman bespreken in podcast Voorzorg welke stappen zijn genomen om de problemen op te lossen en wat de sector te wachten staat.


Voorzorg #28: GGD-directeuren Rianne van den Berg en Samantha Dinsbach: oormerk budget voor preventie en gezondheid

Het geld voor GGD’en dat de Rijksoverheid in het Gemeentefonds stort, moet geoormerkt worden. GGD’en moeten kunnen rekenen op een vast budget voor gezondheidsbevordering, preventie en infectieziektebestrijding. Daarvoor pleiten de GGD-directeuren Rianne van den Berg (GGD IJsselland) en Samantha Dinsbach (GGD Twente) in de podcast Voorzorg. 


Voorzorg #27: Helen Mertens en Annemie Schols (MUMC+) zetten vol in op preventie

De coronacrisis heeft Limburg hard geraakt. Maar ondanks alle ellende heeft de crisis de zorg ook veel geleerd, is de overtuiging van bestuursvoorzitter van MUMC+ Helen Mertens. ‘Als je iets wilt bereiken in de zorg, dan moet je samenwerken. Dat levert meer op dan concurrentie en marktwerking.’ De coronacrsisis maakte ook nog eens duidelijk hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.


Voorzorg #26: Vertrekkend Humanitas-bestuurder Gijsbert van Herk blikt terug op vijf crisissen

De inspectie stond op het punt om Humanitas te sluiten toen Gijsbert van Herk op 1 januari 2016 begon als bestuursvoorzitter van Humanitas. Op veel fronten presteerde de organisatie ondermaats. Nu zijn alle dossiers op orde en blikt de vertrekkend bestuurder met hoofdredacteur Simon Broersma in podcast Voorzorg terug. 


Voorzorg #25: Vilans over 10 jaar (Ont)Regel de Zorg: ‘Dit stopt nooit’

Het programma (Ont)Regel de Zorg bestaat dit jaar tien jaar. Toch zal het volgens Vilans-directeur strategie en organisatie Henk Nies nooit ‘af’ zijn, zo zegt hij in podcast Voorzorg. ‘Er komen altijd regels bij en dus zullen er altijd regels opgeruimd moeten worden.’ Bestuurder Irma Harmelink vertelt hoe ze in haar organisatie Elver permanent scherp blijft op nieuwe regels. 


Voorzorg #24: Erik Gerritsen: ‘Bestuurders moeten het zichzelf gunnen om te leren’

Overbodige bureaucratie, gebrek aan domeinoverstijgende samenwerking, te weinig tempo in innovatie en mensen die van het kastje naar de muur worden gestuurd. Deze zaken verdienen net zoveel urgentie als het coronavirus, zegt Erik Gerritsen, vertrekkend secretaris-generaal bij VWS. 


Voorzorg #23: Carla Dik-Faber: ‘Politiek maakt zorgstelsel te ingewikkeld’

Zorgverleners komen om in het papierwerk en moeten meer ruimte krijgen om het goede te doen en te leren van fouten. Dat ervaart oud-Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber als mantelzorger voor haar dementerende vader. Ze blikt in de podcast Voorzorg terug op de wapenstilstand rond medische ethiek en een nieuwe bestuurscultuur in de Kamer. 


Voorzorg #22: Karien van Gennip: ‘Geef zorgverzekeraars een betaaltitel voor preventie’

Een nieuw kabinet moet zorgverzekeraars een betaaltitel geven voor preventie en domeinoverstijgende samenwerking makkelijker maken voor verzekeraars en gemeenten. Bestuursvoorzitter Karien van Gennip wil met VGZ de shift maken naar inzetten op betere gezondheid, zegt ze in de podcast Voorzorg. ‘Preventie is van niemand.’


Voorzorg #21: Vilans / Vitalis: de toekomst van spraakgestuurd ecd

Spraakgestuurd rapporteren is pionieren. Vitalis is de eerste aanbieder van ouderenzorg die deze innnovatieve werkwijze op de locatie Parc Imstenrade in Heerlen beproeft. ‘Het is een uitdagende proef met vallen en opstaan en zeker geen plug and play’, zegt directeur Leon Savelkoul in de podcast Voorzorg. ‘Rapporteren in het bijzijn van bewoners is echt een verandering in werken en denken.’


Voorzorg #20: Kim Putters: kabinet moet duidelijkheid geven over jeugdzorg

Het demissionaire kabinet moet positie innemen over de toekomst van het sociale domein, met name over de jeugdzorg. ‘Wat is de stip aan de horizon voor gemeenten, qua financiering en organisatie van de jeugdzorg en het sociale domein? Kunnen ze extra belasting heffen als gemeenten financieel niet uitkomen?’, zegt SCP-directeur Kim Putters in de podcast Voorzorg.


Voorzorg #19: De zorg na de Tweede Kamer-verkiezingen

Wat willen de grootste politieke partijen de komende vier jaar in de zorg bereiken? Redacteuren Frits Baltesen en Philip van de Poel bespreken in de nieuwste aflevering van podcast Voorzorg ‘De zorg na de verkiezingen’ de voornaamste verschillen en overeenkomsten tussen de partijen. 


Voorzorg #18: Douwe Biesma: ‘Iedereen is klaar met marktwerking in de zorg’

De coronacrisis legt pijnlijk bloot dat het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking te veel is gebaseerd op efficiency. Maak mobilisatiecomplexen om op te schalen in de zorg, stelt LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma in gesprek met Bart Kiers. ‘We moeten de zorg beter inrichten, om klaar te zijn voor piekbelasting.’ 


Voorzorg #17: Peter Bennemeer over hoe hij ziekenhuis Bernhoven veranderde 

Philip van de Poel spreekt met Peter Bennemeer. Hij maakte in 2011 de stap van het bedrijfsleven naar ziekenhuis Bernhoven in Uden, waar hij onder de noemer van ‘zinnige zorg’ een ingrijpende transitie in gang zette. Daarmee liet hij zien hoe zorg daadwerkelijk effectiever kan worden georganiseerd.

Bennemeers autobiografie ‘De Ingreep – Hoe een buitenstaander het ziekenhuis beter maakte’ verschijnt in februari bij Bohn Stafleu van Loghum. 


Voorzorg #16: Het verhaal en de cijfers achter de Skipr99

Al dertien jaar brengt de Skipr99 de meest invloedrijke mensen in de zorg in kaart. Journalist Philip van de Poel is de drijvende kracht achter de lijst. In de podcast Voorzorg geeft hij tekst en uitleg over de cijfers en het idee achter de Skipr99 en bespreekt hij de nieuwste editie van de lijst.


Voorzorg #15: Loek Winter

Een gebrek aan politiek draagvlak en te lage tarieven van zorgverzekeraars zijn belangrijke oorzaken voor de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in 2018. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter, die destijds de ziekenhuizen onder zijn hoede had. “Als wij de tarieven van de buren hadden gehad, waren we rijk geweest.” 


Voorzorg #14: Han Noten

Han Noten is blij dat hij na acht jaar is verlost van de verantwoordelijkheid van het toezicht houden bij zorgaanbieder Espria. In Voorzorg blikt Han Noten terug op de ‘zwarte lijst’ van de IGJ en reflecteert hij over schaamte, schuld en de aftakeling van de veroudering. ‘De Inspectie is politiek aangestuurd.’


Voorzorg #13: Henk Nies (Vilans) 

Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de nieuwste aflevering van podcast Voorzorg vertelt Henk Nies, directeur strategie en ontwikkeling, de belangrijkste conclusies uit het onderzoek. Met hoogleraar Rudi Westendorp en Vlaamse bestuurder Bernadette van den Heuvel bespreekt hij de gevolgen van de coronacrisis op de langdurige zorg. 

Deze aflevering is ontstaan in samenwerking met Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg.


Voorzorg #12: Rinke van den Brink

NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink overleeft dankzij zijn kennis en contacten een sepsis. Na een lange ziekenhuisopname en langdurig antibioticagebruik belandt hij in een psychose. In de podcast Voorzorg vertelt hij wat er allemaal mis kan gaan bij een ziekenhuisopname. 


Voorzorg #11: Jacobine Geel

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, denkt dat de tweede golf van coronabesmettingen kan leiden tot een nieuwe golf aan aanmeldingen bij de geestelijke gezondheidszorg. Is de sector daar klaar voor? En is er ook iets positiefs te halen uit deze coronacrisis?


Voorzorg #10: Bart Berden over de tweede golf

Bart Berden is hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij het Radboudumc, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en voorzitter van ROAZ Brabant. Hij stond in de frontlinie van de strijd tegen covid-19 en geeft in deze podcast zijn visie op de tweede golf van de virusuitbraak. ‘We zijn te optimistisch geweest over de vraag of we voldoende mensen voor de zorg kunnen krijgen. Dat maakt dat het niet zo is opgepakt als we hadden gehoopt.’


Voorzorg 09: Edwin de Voer belicht covidzorg vanuit het patiëntperspectief

Het coronavirus sloeg bij Edwin de Voer, een sportieve vijftiger, hard toe. Hoe heeft hij het zorgproces ervaren? Wat kan er beter? 


Voorzorg 08: Nienke Nieuwenhuizen

Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso, is lid van in het Outbreak Management Team, dat besloot een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in te stellen om het coronavirus in te dammen. Het besluit stuitte op veel weerstand. ‘We wilden risico’s minimaliseren, want er was een tekort aan PBM en we konden niet testen. Dan is er nog maar één knop: verminderen van contact.’


Voorzorg 07: Diny de  Bresser

Diny de Bresser is bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, met 3400 medewerkers bij 25 locaties. Ze vertelt in podcast Voorzorg over de coronacrisis, over innovaties in de ouderenzorg en over haar naderende pensioen. ‘De belangrijkste les uit mijn carrière: blijf je ontwikkelen!’


Voorzorg 06: Paul van Gennip

Bestuurder Paul van Gennip van vvt-instelling Het Parkhuis in Dordrecht lag tijdens de coronacrisis behoorlijk onder vuur vanwege een relatief groot aantal besmettingen. Zijn recept: volledige openheid, zowel intern als naar buiten toe. 


Voorzorg 05: Anne-Mei The

Anne-Mei The werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Ze zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. In deze aflevering reflecteert The over het dilemma veiligheid versus kwaliteit van leven.


Voorzorg 04: Maarten van Rixtel

Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van vvt-instelling Sensire, vertelt over zijn ervaring met het coronavirus. Heeft de vvt-sector zich te bescheiden opgesteld? Wat heeft hij als bestuurder gedaan tijdens de crisis? En wat kunnen we leren van de ervaring die tijdens deze roerige periode is opgedaan? 


Voorzorg 03: Ernst Kuipers

Wat moet er anders bij een eventuele tweede coronagolf? Welke prioriteiten moeten worden gesteld door bestuurders en medici? Ernst Kuipers blikt terug op de eerste piek in de coronacrisis én hij kijkt vooruit.


Voorzorg 02: Piet Batenburg

In de tweede aflevering van Voorzorg blikt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, terug op de coronacrisis. En wat betekent de moeizame afwikkeling van de coronakosten voor de toekomst van ons zorgstelsel?


Voorzorg 01: David Jongen

In deze eerste aflevering van Voorzorg kunt u luisteren naar een interview met David Jongen, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Zuyderland. Hij blikt terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, waar David Jongen zelf ook besmet mee raakte.