Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#105 -

Carina Hilders: ‘Focus op toegankelijkheid en gelijkheid in de zorg’

Passende zorg in de praktijk
De impact van vrouwspecifieke aandoeningen is veel groter dan voorheen werd gedacht. De zorg voor vrouwen moet daarom een prominentere plek innemen. “Meer aandacht voor vrouwenziekten zorgt voor betere diagnostiek, een betere behandeling en uiteindelijk minder zorgkosten”, zegt Carina Hilders, voorzitter van de raad van bestuur bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Vrouwen kunnen daardoor goed functioneren in de maatschappij en de baan en activiteiten doen die ze ook willen.”
Beeld: Orawan / stock.adobe.com

Podcastserie Passende zorg in de praktijk

Passende zorg is de toekomst van de zorg; de urgentie wordt steeds meer gevoeld. In deze podcastserie bespreken we praktijkvoorbeelden passende zorg.

Lees hier meer andere praktijkvoorbeelden

Endometriose is een voorbeeld van een onderschatte vrouwspecifieke aandoening. Bijna een half miljoen vrouwen in Nederland lijden aan endometriose, maar door verschillende redenen krijgen vrouwen niet de juiste behandeling. Met de komst van de Nederlandse Endometriose Kliniek naar het Reinier de Graaf ziekenhuis afgelopen zomer wil het ziekenhuis passende zorg bieden aan vrouwen met endometriose.

Taboe

Het is onder andere nog een taboe om te praten over vrouwspecifieke klachten en vrouwspecifieke aandoeningen. “Jonge meiden met klachten in de pubertijd horen vaak dat die ‘erbij horen’”, zegt Noor Paridaans, gynaecoloog bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. “De eerste stap is dat een huisarts op dat moment in ieder geval denkt aan endometriose, dan hebben we al een grote stap gemaakt.”

Kennis en tijd

Daarnaast ontbreekt het vrouwen en zorgverleners aan kennis. “Endometriose is een complexe aandoening en geeft veel verschillende klachten. Vrouwen denken daarbij vaak dat de klachten die ze hebben normaal zijn. Ook is er vaak te weinig tijd om tijdens het spreekuur diep op de klachten in te gaan.”

Paridaans ziet dat vrouwen daardoor nu vaak in een lang en onnodig traject zitten voordat zij de juiste behandeling krijgen. “Zij zien bijvoorbeeld gemiddeld zeven specialisten en krijgen drie verkeerde diagnoses voordat endometriose aan het licht komt. Dat heeft grote gevolgen voor het functioneren van vrouwen.”

Passende zorg door specialisatie

Hilders noemt de discussie over concentratie van zorg een goede beweging. “Het is goed dat er gekeken wordt naar verschillende aspecten die iets zeggen over de kwaliteit van zorg. Naast het aantal patiënten zijn er veel meer aspecten die maken dat je een expertisecentrum bent en de beste complexe zorg kan leveren.”

“Door de zorg rond de patiënt te organiseren, concentreren we de zorg op één plek. Op die manier krijgt de vrouw de expertise die ze nodig heeft. Samen met de vrouw kijken we welke behandeling het best past, dat hoeft niet altijd een operatie te zijn,” zegt Paridaans.

Toegankelijkheid

Hilders benadrukt het belang van de toegankelijkheid van zorg. “De beste zorg moet voor elke vrouw beschikbaar zijn, of je nu op een goede of slechte postcode bent geboren. Dat is op dit moment zeker nog niet het geval en moeten wij ons hier voor blijven inzetten.”

Intensief traject

Binnen de expertisekliniek wordt de zorg rond vrouwen met endometriose met verschillende zorgdisciplines op een kwalitatief hoog niveau georganiseerd. “Als je dat op een gespecialiseerd niveau wilt doen, wat nodig is om de juiste zorg te leveren, is het belangrijk dat je daar de faciliteiten voor organiseert,” zegt Hilders.

“Wanneer je deze zorg goed wil leveren is het een voorwaarde dat je de expertise van verschillende professionals hebt en ruimte voor maakt binnen de organisatie. Daar moet je organisatie bewust voor kiezen waar andere zaken voor moeten wijken. Dat is een intensief en leerzaam traject.”

Zorgvisie-congres Passende Zorg
Gepast gebruik en passende organisatie van zorg

Op 19 maart vindt het Zorgvisie-congres Passende Zorg plaats.

Passende zorg moet de gezondheidszorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Het heeft dan ook een belangrijke plaats in het Integraal Zorgakkoord. Maar wat zijn de vervolgstappen? En wat vraagt dit van de zorgorganisatie?

Leer tijdens het congres van experts en koplopers hoe u met uw zorgorganisatie passende zorg in praktijk brengt.

Beeld: Orawan / stock.adobe.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.