Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
#109 -

Inzet van zorgpad COPD vermindert aantal ziekenhuisopnames

Passende zorg in de praktijk
De kwaliteit van zorg voor COPD-patiënten verschilt per regio. In sommige regio's is de kans dat iemand wordt opgenomen hoger, duurt de opname langer en zijn de kosten hoger. Dat blijkt uit de onlangs verschenen landkaarten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Long Alliantie Nederland (LAN). "Dat mogen we niet accepteren”, zegt Lidewij Sekhuis, senior projectleider bij LAN, in de podcast ‘Voorzorg’.

Werken volgens de kwaliteitsstandaard ‘COPD longaanval met ziekenhuisopname’ zorgt voor minder kosten en draagt bij aan passende zorg. “Het is een mooi voorbeeld van hoe je de zorg samen kan organiseren met als resultaat betere zorg, hogere patiënttevredenheid en lagere kosten.” De implementatie vraagt om tijd van professionals en zeker ook om steun vanuit bestuurders. “Zonder steun van het management komt dit niet van de grond.”

Regionale verschillen

Een van de belangrijkste oorzaken van de grote regionale verschillen draait volgens Sekhuis om de organisatie van de zorg in de regio. “Die is nu vaak niet passend en sluit niet aan bij wat een patiënt nodig heeft om een heropname te voorkomen. Daar kan je als regio aan werken.”

Sekhuis roept de verschillende partijen uit het veld dan ook op om met elkaar in gesprek te gaan. “Er is nog veel verbetering te halen door de zorg beter op elkaar af te stemmen. Daarvoor zijn niet alleen de zorgprofessionals nodig, maar ook zorgverzekeraars en alle overheidspartijen.”

Landelijk zorgpad

Een onderdeel van de kwaliteitsstandaard COPD is het ‘landelijk zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname’. Regio Arnhem is één van de eerste regio’s die het zorgpad heeft geïmplementeerd in de regio. “Een COPD-patiënt levert als gevolg van elke ziekenhuisopname in op kwaliteit van leven. Voorkomen van een ziekenhuisopname is dus beter voor de patiënt en bespaart geld”, zegt Els Fikkers, verpleegkundig specialist longziekten bij Rijnstate Ziekenhuis en betrokken bij het zorgpad in Arnhem.

De kwaliteitsstandaard richt zich zowel op de periode dat een patiënt is opgenomen in het ziekenhuis als de periode erna met thuiszorg, huisartsenzorg, paramedici en apotheek. Ook zorg in de laatste levensfase, palliatieve zorg, is een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsstandaard.

Illustratie: Canva

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.