Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1
#112 -

Ageeth Ouwehand in podcast Voorzorg: ‘Pak onderschatting mensen met lager IQ aan’

Voorzorg
Het onderschatten van mensen met een lager IQ (mensen met een IQ van 75-85) leidt tot veel onnodige verwijzingen naar de gespecialiseerde ggz. “Als je het hebt over passende gehandicaptenzorg, dan staat het onderschatting van deze groep mensen wel met stip op nummer één”, zegt zorgbestuurder Ageeth Ouwehand in podcast Voorzorg over ethische dilemma’s rond passende zorg.

In de podcast gaat Ouwehand, bestuurder bij ’s Heeren Loo en lid van de RVS, in discussie met Sjaak Wijma, voorzitter van Zorginstituut Nederland over passende gehandicaptenzorg.

Anders dan in de curatieve zorg kent de gehandicaptenzorg een jonge traditie van wetenschappelijk bewezen effectieve behandelingen, stelt Ouwehand. Moet dat wat werkt altijd bewezen effectief zijn, wil Ouwehand van Wijma weten. Nee, dat hoeft niet altijd, zegt Wijma. “Als we met elkaar geen twijfel hebben of een aanpak werkt, dan is dat voldoende. In de langdurige zorg is zorgen voor mensen de basis. Daar is niet veel wetenschap voor nodig. Voor interventies is er wel kennis en bewijs nodig.”

Extra ziektelast

Maar het kennistekort in de gehandicaptenzorg veroorzaakt wel extra ziektelast, stelt Ouwehand. Het niet erkennen van de verstandelijke beperking bij de grote groep van 1,1 miljoen Nederlanders die een lager IQ hebben (mensen met een IQ tussen de 75 en 85) leidt tot onnodige verwijzingen naar de gespecialiseerde ggz. “Van de buitenkant merk je verbaal niet dat mensen een lager IQ hebben, terwijl hun begripsvermogen en verwerkingssnelheid een stuk lager liggen. Dat leidt tot frustratie en moeilijkheden. Als huisartsen daar geen oog voor hebben, leidt dat tot onnodige verwijzingen naar de ggz.”

Onderschatting

Terwijl er in de gehandicaptenzorg wel veel kennis en ervaring is over hoe goed om te gaan met mensen met een lager IQ. Alleen vindt die zijn weg nog niet voldoende naar de curatieve zorg. “Daarom roep ik huisartsen en psychiaters op om daar wat aan te doen. Er zijn al veel goede initiatieven, maar nog lang niet overal. Als je het hebt over passende gehandicaptenzorg, dan staat het onderschatting van mensen met een lager IQ wel met stip op nummer één.”

Inhoudelijke kennis

“Kennis om te komen wat passend is, is essentieel”, vindt Wijma. “Passende zorg wordt wel gezien als financieel bezuinigingsinstrument. Ouwehand laat met haar voorbeeld juist zien dat inhoudelijke kennis leidt tot betere zorg met minder ziektelast en kosten als gevolg.”

Passende zorg en ethische dilemma’s voor zorgbestuurders

Dit is het derde deel van het drieluik dat de redactie van Zorgvisie/Skipr maakt, in coproductie met de NVZD, de beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg, rond het thema passende zorg en de ethische dilemma’s voor zorgbestuurders. NVZD-directeur Iris Sengers: “Het ethische kompas van zorgbestuurders bepaalt in belangrijke mate de koers van zorginstellingen bij het bieden van kwalitatieve, betaalbare, toegankelijke en passende zorg. Dat doet een beroep op de bereidheid van zorgbestuurders om moeilijke ethische beslissingen te nemen, ook als deze niet populair zijn.”

In de eerste aflevering ging senior redacteur Bart Kiers in gesprek met Anita Wydoodt, bestuursvoorzitter van Parnassia Groep. In de tweede aflevering ging ethicus Hafez Ismaili M’Hamdi van de Universiteit van Maastricht in discussie met ziekenhuisbestuurder Bart Berden en internist Esther Donga uit het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.