Het Erasmus MC heeft daarvoor nu een online leefstijlprogramma gelanceerd dat mensen met diabetes type 2 en mensen een BMI boven de 25 helpt om op een gezonde manier gewicht te verliezen en op gezond gewicht te blijven. “De combinatie van coaching via een app met daarbij persoonlijke begeleiding van een diëtist en groepssessies is bewezen effectief.”
Wetenschappelijk onderbouwd
U-Diet biedt maatwerkspecifieke voor mensen met overgewicht en diabetes type 2. “Het online programma is special ontwikkeld voor deze groep en sluit aan op de problemen waar deze groep tegenaan loopt. Daarmee is het een mooi voorbeeld van passende zorg.”
Het is hierbij volgens Vandeberg belangrijk dat het een ‘evidence-based’ behandeling is, gebaseerd op de wetenschap. “Het is bewezen dat door middel van dit programma mensen structureel gewicht verliezen en dat op de lange termijn, dus ook na twee jaar, vasthouden. Het geeft echt een verandering van leefstijl.”
Omgeving
Toch zijn alleen dit soort interventies niet genoeg, denkt Vandeberg. “De omgeving moet ook gezonder worden. We zijn als maatschappij verplicht om mensen die het slachtoffer worden van de omgeving waarin wij leven weer op weg te helpen. De gezonde keuze moet ook de makkelijkste keuze zijn.”
Vandeberg noemt daarvoor het stimuleren van het beweeggedrag van mensen, het aanbod van voedsel in supermarkten en kantines, invoeren van de suikertaks en het afschaffen van btw op groente en fruit. “En dat is niet alleen voor mensen met diabetes en overgewicht belangrijk, maar voor alle Nederlanders.”
Podcastserie Passende zorg in de praktijk
Passende zorg is de toekomst van de zorg; de urgentie wordt steeds meer gevoeld. In deze podcastserie bespreken we praktijkvoorbeelden passende zorg.
Lees hier meer praktijkvoorbeelden