Radicaal ingrijpen is de enige manier om de gegevensuitwisseling in de zorg op orde te krijgen en een achterstand van tien jaar in te lopen. Dat schrijft een groep topambtenaren in een advies, dat afgelopen week verscheen. Met de huidige koers van verschillende oplossingen en projecten blijft databeschikbaarheid een utopie. Daarom vragen ze om “leiderschap en moed om nu een doorbraak te forceren” en een zogeheten rijksdatastaat van de zorg op te richten: een centraal systeem in overheidshanden dat de datastroom in Nederland regelt.
Interventies
Een paar dagen later kwam de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met een lijst interventies om knelpunten op te lossen. Dat rapport, opgesteld in samenwerking met Zorginstituut Nederland en de Autoriteit Consument en Markt, is in lijn met de lopende aanpak om stap voor stap de versnippering en de misstanden op de zorg-ict-markt op te lossen.
Wat vindt u?
De keuze is aan VWS-minister Fleur Agema: ze kan de huidige koers blijven volgen en hier en daar wat bijsturen of het roer radicaal omgooien. Wat vindt u? Hebben de jaren sinds het debacle met het landelijk epd (2011) bewezen dat alleen een centraal systeem de boel op orde kan krijgen en moet er inderdaad een Rijksdatastaat van de zorg komen? Of gooien we dan het kind met het badwater weg en is het juist zonde van de stappen in de goede richting die al gezet zijn?