Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Bekostiging van passende zorg lijkt onmogelijk

Zonder structurele bekostiging, stranden innovaties die de zorg nodig heeft. Proeftuinen blijven proeftuinen en pilots rollen nooit uit tot een vast onderdeel van de zorg. Meerdere voorbeelden vormen het bewijs dat dit zorgstelsel weinig ruimte biedt voor innovatie. Is de veelbelovende 'passende zorg' dan überhaupt mogelijk?
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet sprak tijdens het Zorgvisie congres Passende zorg over de aanpak van de multidisciplinaire eerstelijnsouderenzorg (Meso). Meso is bedoeld om kwetsbare ouderen met zo veel mogelijk kwaliteit van leven, desgewenst, zo lang mogelijk thuis te laten blijven wonen. Meso is al heel lang bewezen effectief, op het schild gehesen door ministers en de RVS. Een Kamermotie in 2020 riep op tot structurele bekostiging, maar ondanks alle mooie woorden en goede bedoeling is 13 jaar na de start van MESO dat nog steeds niet gelukt.

GGz Breburg wil met verkennende gesprekken in de Mentale Gezondheidscentra de capaciteits- en wachttijdenmisère aanpakken. Ondanks veelbelovende resultaten die geboekt zijn, ontbreekt er een betaaltitel. Als deze betaaltitel er niet snel komt, is de organisatie genoodzaakt om de werkwijze terug te draaien.

Buurtzorg-eigenaar Jos de Blok kan vertellen over de moeizame weg die hij heeft afgelegd om een idee tot succesformule te laten uitbloeien. Een idee dat ontstond uit onvrede over de thuiszorg. Hoe het gelukt is? Meebewegen.

Wat denkt u, biedt het bestaande zorgstelsel de nodige ruimte om passende zorg te realiseren?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.