Wim Groot stelt dat er in de zorg altijd geld moet bijkomen en voor investeringen de hand wordt opgehouden. Hij vindt dat de zorg meer ondernemerschap mag tonen en investeringen onderdeel moet maken van de bedrijfsvoering.
Oude stoomlocomotief
Op LinkedIn reageert Jos de Blok verontwaardigd. Hij schrijft dat dergelijke adviezen ellende veroorzaken. “We raken steeds verder af van wat goede en verantwoorde zorg is. Laten we ondernemerschap inruilen voor beroepsethiek en economen voor professionals die vakmanschap voorop stellen.” Naar aanleiding van zijn post regent het kritiek. “‘Marktwerking’ is een oude stoomlocomotief waarvan het kolenwagentje op wat gruis na leeg is. De machinist ziet echter alleen het oneindig lijkende spoor”, luidt één van de reacties.
Een zorgmanager reageert dat zorg een primaire behoefte is die niet vermarkt hoort te worden. “Het leidt tot winstbejag, ongelijkheid en excessen. Hoog tijd om een falend en duur systeem weer geleidelijk te hervormen tot een collectieve voorziening.” Huisarts Isabel van Hövell-Ullmann wijst erop dat de zorg geen vrije markt is. “Het loont in ons zorgsysteem om mensen te behandelen die weinig mankeren. Op dat gebied is er ondernemerschap genoeg.” Weer iemand anders nodigt beleidsmakers en economen uit een maandje mee te lopen “om te ervaren wat ‘zorg’ inhoudt en waar de echte waarde wordt gecreëerd.”
Anti-zorgmarktdenkers gemobiliseerd
Volgens een expert samenwerkingsvraagstukken is De Blok met zijn post geslaagd in het mobiliseren van anti-zorgmarkt-denkers. “Wel een beetje makkelijk en onvoldoende.” Hij wijst erop dat de zorg jaarlijks ruim 100 miljard euro aan zorg spendeert. “Makkelijk omdat we met alleen beroepsethiek en professionals (met alle respect) onvoldoende kennis en inzichten vanuit de zorg en andere maatschappelijke domeinen kunnen putten om de uitdagingen van die zorg aan te kunnen. En onvoldoende omdat er wel veel anti-zorgmarkt-denken mee gemobiliseerd wordt maar geen levensvatbare routes naar een beter stelsel worden voorgesteld.”
Roland Bal, professor gezondheidgovernance bij Erasmus Universiteit, pleit in lijn met De Blok in een reactie voor meer ruimte voor professionalisme. “Maar het is ook onzinnig om te beweren dat economen en beleids- en bestuurswetenschappers geen rol zouden moeten spelen in de zorg. Daarvoor zijn de vraagstukken te complex en gaat er te veel geld in om.”