Het hanteren van hogere tarieven, is goed nieuws voor zorgaanbieders. Al is het jammer dat ze zich daarom moeten verenigingen om voor een rechtbank hun gelijk te halen. De hogere tarieven zullen zorgaanbieders in staat stellen om hun kosten beter te dekken en misschien zelf te investeren.
Hogere tarieven hebben echter ook implicaties voor zorgverzekeraars. Die zullen hogere kosten uiteindelijk ook weer een keer moeten doorberekenen in de verzekeringspremies. Zo landen tariefsverhogingen in de zorg weer bij de consument, de burger, die zorgmedewerker die daar dan weer zijn zwaar bevochten loonsverhoging alweer aan op ziet gaan.
Niemand wil voor te lage tarieven werken, maar hogere tarieven drijven de kosten voor de samenleving ook weer op. Hogere tarieven alleen lijken daarmee niet de oplossing voor de maatschappelijke opgave die de zorg steeds meer wordt. Hoe zorgen we ervoor dat de hogere kosten het ook waard blijven?
Deze poll is gesloten. Lees hier de uitslag!
Wij bemerken al welke juridische truc de zorgverzekeraars uitgehaald hebben in de GGZ contractering om deze verhogingen niet uit hoeven te betalen. Naast een omzetplafond zitten ook de tarieven, die op dat moment gelden, er bij. Dat houdt in dat als de NZa de tarieven gaat aanpassen voor 2022, 2023, 2024 en 2025 in al ondertekende contracten er niks gaat veranderen omdat je je vastgelegd hebt als GGZ zorgaanbieder op die tarieven in het contract. Weet niet wat de juridische houdbaarheid is van deze handelswijze maar daar zul je weer voor naar de rechter moeten vrees ik want de zorgverzekeraars zijn onbetrouwbare partners voor zorgaanbieders.