Commerciële aanbieders richten per nieuwe woonlocatie verschillende bv’s op; een woon-bv en een zorg-bv. Bij de zorg-bv streeft de commerciële aanbieder niet naar winstmaximalisatie, want dat is verboden in Nederland. Aan de verhuur van zorgwoningen is wat betreft winst maken daarentegen geen wet- en regelgeving verbonden. Daar wordt dan ook met de woon-bv de winst gemaakt.
Wettelijk verbod
In een reactie op dit Zorgvisie-bericht staat: “In Nederland geldt voor aanbieders van intramurale zorg, zoals verpleeghuizen, een wettelijk verbod op het uitkeren van winst. Dit verbod is vastgelegd in artikel 5 van de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) en is bedoeld om te waarborgen dat publieke middelen volledig ten goede komen aan de zorgverlening. Het verbod geldt echter niet voor extramurale zorg, zoals het Volledig Pakket Thuis (VPT), waardoor commerciële aanbieders in dit segment wel winst mogen uitkeren. Ik zou willen pleiten voor het uitbreiden van het winstuitkeringsverbod naar extramurale zorgvormen zoals VPT.”
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) pleit voor een vergunningsplicht voor nieuwe woonzorgcentra. Huisartsen worden soms ineens geconfronteerd met een groepje nieuwe patiënten die veel zorg nodig hebben. Vooral onder druk van de huisartsen zijn VWS en zorgkantoren aan het kijken of ze in samenwerking met gemeenten en provincie nieuwe commerciële verpleeghuizen kunnen reguleren. De gemeente blijkt daar de beste kaarten voor in huis te hebben.
Bestaande contracten
Universitair docent Jitse Schuurmans van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM): “De moeilijkheid om iets tegen de groei van de commerciële aanbieders te doen, zit vooral bij de al bestaande contracten voor de afname van VPT’s tussen commerciële aanbieders en zorgkantoren.”
Wat vindt u: is er meer regelgeving nodig voordat de bouw van een nieuwe woonzorgvoorziening door grote internationaal opererende commerciële aanbieders van start gaat?