Ook zal meer ruimte voor de professionele autonomie van wijkverpleegkundigen ontstaan, denkt de NZa. Vanaf 2025 is de registratie van cliëntprofielen in de wijkverpleging verplicht bij het declareren van zorg via het experiment.
Draagkracht-draaglast-taal
Gezondheidswetenschapper Nicole Koster betoogde vrijdag in een opiniestuk op Zorgvisie.nl dat het experiment geen experiment is, maar “de invoering van iets wat niet volwassen is en grootschalige gevolgen zal hebben”. De drie belangrijkste argumenten tegen de nieuwe bekostiging zijn volgens haar de tijd die het kost, de uitwerking van de zogeheten draagkracht-draaglast-taal op de werkvloer, en de uitwerking in de contractering en betaling. Koster schrijft verder: “Ik ben niet tegen het opstellen van cliëntprofielen. Ik snap de onderzoekslijn die daartoe heeft geleid en waar die uit geboren is. Waar ik wel op tegen ben is het plan om het per 1 januari 2025 voor 95 procent van de aanbieders, zeg 550.000 cliënten in de zorgverzekeringswet, te verplichten.”
Verpleegkundigen
Tijdens het Nursing congres over wijkverpleging afgelopen 19 april, werd onderstaande stelling beantwoord door de aanwezigen. Slechts een kleine minderheid denkt dat de cliëntprofielen de wijkverpleging verder gaat helpen. Lees hier het hele artikel naar aanleiding van het congres.
Lees op Nursing.nl: Hoe zit het nou met de cliëntprofielen? 7 vragen over de nieuwe bekostiging wijkverpleging
De poll is inmiddels gesloten. Lees hier de uitslag.