Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Poll: Stel Wlz uit naar 2016

Mark van Dorresteijn
De Wet langdurige zorg moet uitgesteld worden naar 2016. Dat vindt 71 procent van de bezoekers van Zorgvisie in reactie op de poll. 29 procent is voor invoering van de Wlz per 2015. In totaal werd 148 maal gestemd.
Poll: Stel Wlz uit naar 2016

VWS wil de zorgtransitie in 2015

Registreren

4 REACTIES

  1. Er is nog veel onduidelijkheid over de diverse omschrijvingen van de over te hevelen zorg in alle gebieden.
    -woningaanpassingen die in de WLZ terecht komen
    – wegvallen van scheiding behandeling/verblijf in de WLZ
    Dit heeft echter wel gevolgen voor de verstrekking van hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen aan cliënten in de WLZ.
    -de woningaanpassingen voor mensen met een PGB ( < 18 jaar met WLZ en >18 jaar met WLZ) en VPT die hiervan ook gebruik gaan maken zijn nog niet duidelijk omschreven.
    De zorggebieden voor WLZ zijn daarnaast ook steeds niet vastgesteld, qua kosten inschatting en cliëntenbestand is het nog vooral koffiedik kijken voor iedereen.
    Opnemen van kosten hulpmiddelen in de GRZ, tot nu toe uitgevoerd door de diverse zorgkantoren, moet ook niet worden onderschat.
    .
    Als laatste is er ook nog geen definitieve regelgeving bekend voor bijvoorbeeld de zorgverzekeraars om op te nemen in de paketten en polisvoorwaarden. Deze moeten echter wel tijdig bij de verzekerden in de bus zitten. Dit alles hoort ook bij het betaalbaar houden van de zorg.
    Willen we in Nederland ‘halfbakken’over met een overgangsjaar voor onze kwetsbare groepen of zetten we een stevig, goed onderbouwd, en duidelijk afgebakend beleid neer en kiezen we allemaal voor een jaar uitstel? Voor beide standpunten zijn voldoende argumenten te vinden.

  2. Lees alle reacties
  3. Niet en niets uitstellen.
    Ik vind het enigszins een zwaktebod. Het zit er al enige jaren aan te komen, we wisten dat het ging gebeuren. Dat de wetgeving nog door de Kamers en langs adviesorganisaties moet, is geen reden om niets te doen totdat die stappen genomen zijn. De zorg is onverantwoord duur, zeker in crisistijden, en de zorg moet deze verantwoordelijkheid voelen en nemen. Anders verliest zij draagvlak in de maatschappij; dat draagvlak wordt al dunner door fraude, upcoding etc.
    Er vinden vier decentralisaties plaats. Jeugdzorg is al vele jaren onderweg. Nú is de kans dit goed te integreren. Uitstel van onderdelen betekent (weer) het in stand houden van of het optrekken van schotten.
    De WLZ is grotendeels een voortzetting van de kern van de AWBZ. Ik zie niet waarom dat uitgesteld moet worden. De functies die naar de gemeente gaat is veel ‘spannender’ voor wat betreft opzet, inrichting, beleid, ICT etc.
    Doorbijten dus!

  4. Uitstel ,afstel !Mensen krijgen met steeds versnippering en geldstromen van doen
    -WMO HHV, vervoer, woningaanpassing OB.
    -Zorgverzekering. VP,PV buitenshuis.
    -Fokus-wonen ADL in en om de woning.
    En allemaal komen ze weer met nieuwe regels en de bureaucratie. Het zal eerder meer dan minder verwarring worden terwijl het u al niet meer te overzien is.
    Of allemaal over naar de Gemeente met genoeg middelen ,dan heb je het op over korte lijnen en de zorg dichterbij ,als wat ze nu van plan zijn wat een ratjetoe zal worden. Daarbij de zorgverzekering knijpt nu al af en zal dit ook gaan doen met de overhevelende taken!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.