Van de 36 reacties op de poll waren 13 lezers het eens met de stelling dat zorgorganisaties geen eigen uitzendbureau zouden moeten beginnen. 23 lezers vinden dit juist wel een goed idee.
Behouden van zorggeld
Een van de argumenten die het vaakst terugkomt bij voorstanders van een dergelijke constructie is het behouden van zorggeld voor de sector. Uitzendbureaus en detacheerders vragen voor hun diensten natuurlijk nog een extra vergoeding bovenop het tarief van de zorgmedewerker en zo vloeit geld weg uit de zorg.
“Nu verdienen bureaus hier (veel) aan, krijgen de gedetacheerde medewerkers leuke extraatjes zoals een leaseauto en daarmee neemt ongelijkheid tussen medewerkers toe”, schrijft een bestuurder in de ouderenzorg. “Dat kun je deels verkleinen door als zorgorganisatie zelf de regionale detachering te organiseren. Flexibele arbeid blijft immers altijd nodig.” Een oud-bestuurder schrijft: “Ophouden met commerciële kassen te spekken.”
“Er gaat veel te veel geld verloren aan graaiende uitzendbureaus”, vindt een directeur binnen de ggz. “Dit geld is hard nodig voor de zorg. Ik vind het juist heel slim om gezamenlijk op te trekken en op deze manier mensen aan je te binden tegen lagere kosten.”
Financiële drijfveer
Een directeur van een grote ggz-instelling schrijft dat hij mensen steeds individualistischer ziet worden. “Zorginstellingen zijn doorgaans goede werkgevers”, schrijft hij. “Het kan beter, maar het is niet de reden dat een grote groep in dienst zou komen. Het niet in dienst willen is voornamelijk financieel gedreven. De ongelijkheid die ontstaat is onacceptabel en niet goed voor de kwaliteit van de zorg. Goede zorg begint bij goed ingespeelde teams en vaste gezichten voor de patiënten. Dat zorginstellingen geen marges aan detacheerders betalen is een goed ding. Zo ook voor de btw. Veel instellingen hebben het financieel best moeilijk. Het geld dat niet wegvloeit kan goed ingezet worden.”
In de groep die vinden dat zorgorganisaties bij hun leest moeten blijven zitten juist weinig bestuurders en directeuren. Een ggz-medewerker schrijft: “Ik begrijp dat de zorginstellingen zoeken naar mogelijkheden om personeelstekorten en de daarmee gepaard gaande kosten proberen in te perken. Echter zou het oneerlijke concurrentie zijn als dit vrijgesteld van btw zou gebeuren. Ook lijkt het me een geval ‘schoenmaker blijf bij je leest’ en moet je als instelling deze strijd misschien niet aan willen gaan.”
Supermarktloon
Een verpleegkundige in de ouderenzorg zegt juist de vrijheid te willen om geen baas te hebben op de werkvloer. “Ook wil ik niet het loon dat een meisje bij de supermarkt verdient. Ik wil zeggenschap, eigen tarieven en zelf bepalen wanneer ik werk of op vakantie ga.”
Een andere zorgmedewerkers ziet in deze constructies het gevaar van tariefafstemming en het ontstaan van een machtsblok ten opzichte van uitzendpersoneel en zzp’ers. “Is er sprake van een ‘constructie’ om onder de vermeende btw-plicht uit te komen?” De voorzitter van de verpleegkundig adviesraad merkt op dat dit een dergelijke constructie eigenlijk een nieuwe vorm is van het “omstreden” nulurencontract.
Dit is een poll
Zorgvisie houdt regelmatig een poll om de meningen van bestuurders, managers en zorgprofessionals te vragen. Op basis hiervan verschijnt een artikel op de website. Het is met nadruk een peiling en dus zeker geen wetenschappelijke bijdrage.