De meerderheid van de poll-stemmers heeft er geen problemen mee als Conny Helder straks geen VWS-minister meer zou zijn. Hiervoor hebben zij uiteenlopende argumenten.
Meespeler
“Oplossingen voor de gigantisch lange wachtlijsten voor noodzakelijke zorg en het IZA-concept vragen veel meer dan een ‘meespeler’ – dit beleid is door Ernst Kuipers bedacht”, schrijft een niet-praktiserend verpleegkundige. “Maar vooral de klemmende vragen in de ouderenzorg en zorg voor gehandicapten, uitblijvende reparatie van de loonkloof bij onder meer verpleegkundigen lagen op het bord van mevrouw Helder.”
Ook is volgens de respondent, in schrille tegenstelling tot onderwijs, onvoldoende prioriteit gegeven om werken in de zorg aantrekkelijker te maken. “Maar we zullen zien hoe vernieuwend en vooral oplossing gericht de volgende bewindspersoon zal kunnen zijn. Zorg zal dan (hopelijk) blijken geen onkostenpost op de Rijksbegroting te zijn, maar een investering, toch?”
Bureaucratisch moloch
Een ggz-bestuurder: “Deze minister heeft van het IZA een bureaucratisch moloch weten te maken, waardoor volstrekt onduidelijk is of en wanneer zorgaanbieders de afgesproken transformatiegelden daadwerkelijk zullen ontvangen. Daarnaast blijft zij tot dusver in gebreke om de noodzakelijke randvoorwaarden te creëren, zoals een domeinoverstijgende betaaltitel. Dit zet een grote rem op de noodzakelijke transformatie. Pijnlijk dat de voortgang stokt door de stroperigheid op haar ministerie en zij niet schroomt om desondanks zorgaanbieders te blijven oproepen om vaart te maken.”
Concurrentie is contraproductief
“Als VVD-minister blijft Conny wat te veel hangen in het idee dat concurrentie alles oplost in de zorg. Het IZA-gedachtegoed is oké maar enkel en alleen in samenhang met de Wlz. Nu werkt het elkaar tegen is en zijn vooral externen er goed mee”, aldus een lezer uit de ouderenzorg. “Het leven laat zich helaas niet in verschillende potjes opsplitsen. Ik ben alle alle subsidiepotjes, adviesbureaus, regelingen, bureaucratie eromheen, etc beu. Geef de zorg gewoon een goed (marktconform) salaris en laat het aan de zorg zelf over. Het tekort aan arbeidsplaatsen zorg in combinatie met capaciteitstekorten er zelf wel voor dat de gewenste doelmatigheid behaald wordt door middel van de nodige innovaties. We hebben gewoonweg niet meer de luxe van capaciteitsoverschotten in de zorg, waarmee concurrentie in de zorg contraproductief is geworden. Dit besef is bij het ministerie nog niet aanwezig.”
Fysiotherapie uitgehold
“Ondanks de IZA blijft de basis van ons zorgstelsel desastreus voor de eerstelijns zorgverlener en vormt deze dus een gevaar voor de uitvoerbaarheid en betaalbaarheid van zorg”, schrijft een fysiotherapeut. “Op het IZA-congres vorige week kwamen er ook geen oplossingen voor de problematiek van haar kant. De sector fysiotherapie wordt verder uitgehold. Succes met Agema, want dat wordt natuurlijk een complete ramp…”
Long covid
Een ambulanceverpleegkundige vindt dat Helder het niet verdient om nog eens minister te worden “gezien de manier waarop zij keer op keer de zorgverleners met long covid liet vallen”. Een verpleegkundige vindt de manier waarop Helder omging met zorgpersoneel met post covid ook schandalig. “Helder heeft niks maar dan ook niks gedaan voor zorgpersoneel! De problemen in de zorg zijn alleen maar verder opgelopen”, schrijft diegene.
Cultuuromslag kost tijd
Een kwart van de respondenten ziet Helder haar graag blijven. “De ingezette transitie is hard nodig om het in de zorg vol te kunnen houden”, aldus een bestuurssecretaris in de ouderenzorg. “Hoeveel tijd heeft ze nu gehad om het goed weg te zetten? We staan pas aan het begin, laten we dit doorzetten en de tijd nemen om plannen daadwerkelijk uit te voeren. Het is een cultuuromslag (voor zowel de zorg als de samenleving) en dat kost altijd tijd. Zij komt vanuit de ouderenzorg en weet dus waar je als zorgaanbieder tegenaan loopt.” Natuurlijk heeft ook Helder te maken met de beperkingen zoals geld en andere afspraken in het kabinet, stelt de lezer. “Maar zij weet vanuit de praktijk waar we het over hebben en dat is waardevol. Hopelijk krijgt de zorg vanuit de rest van het kabinet en de Tweede Kamer ook de financiële middelen om het uit te voeren.”
Kuipers
Opvallend is dat jullie op deze poll niet in zulke grote getalen reageerden als toen in september dezelfde vraag werd gesteld over toen nog minister Ernst Kuipers. Op die poll reageerden meer dan 750 Zorgvisie-lezers.