Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll-uitslag: MSB moet toch echt zelf zzp-boete dragen

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Lezers van Zorgvisie vinden dat medisch specialistische bedrijven (MSB) zelf de gevolgen moeten dragen van boetes en naheffingen op schijnzelfstandigheid. Sterker nog, mogelijk zou het zelfs niet mogen. Maar, merken sommige lezers op, er wordt wel weer heel makkelijk een beroep gedaan op de financiën van de instelling.
Beeld: Canva

Lezers reageerden op de stelling: ‘Het is niet netjes als msb’s proactief boetes voor zelfstandigheid op zzp’ers af willen wentelen’. Veertien reacties waren het eens met de stelling en de rest oneens.

Eerder bleek uit een artikel van Zorgvisie dat de Federatie Medisch Specialisten (FMS) een beding heeft opgesteld, op verzoek van een netwerk van directeuren van msb’s. In dit beding worden boetes voor schijnzelfstandigheid afgeschoven op zzp’ers.

Oordeel Hoge Raad?

Veel respondenten die het eens zijn met de stelling, wijzen op de rol van MSB’s als opdrachtgevers en hun verplichting om de wetgeving te volgen. Zo stelt een jurist uit de sector dat “de Hoge Raad het verhalen van naheffingen op zzp’ers al een behoorlijke tijd geleden als ‘onzedelijk’ heeft verklaard, dus netjes of niet, ik denk dat het gewoon niet kan.” Een andere reactie benadrukt dat goed opdrachtgeverschap betekent dat risico’s eerlijk gedeeld moeten worden en dat een kortlopend dienstverband een betere optie zou zijn dan deze financiële lasten bij zzp’ers neer te leggen.

Een medisch specialist stelt dat “het niet alleen ‘niet netjes’ is, maar ronduit onbehoorlijk” en dat bedrijven weten dat er een risico is op schijnzelfstandigheid, maar dit risico willens en wetens toch op de zzp’ers proberen af te schuiven. Een bestuurder van een zorginstelling voegt hieraan toe dat “de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen”, en dat het onrechtvaardig is dat de risico’s nu bij de meest kwetsbare groep, vaak minder kapitaalkrachtige zzp’ers, terechtkomen.

Een andere medisch specialist schrijft dat het MSB voorafgaand aan het contract met de zelfstandige al weet of er sprake is van schijnzelfstandigheid zoals nu wordt uitgelegd door de belastingdienst. “Eigenlijk zou het MSB dus geen zzp-er moeten willen inhuren. Sterker nog, voldoen de medisch specialisten binnen een MSB zelf wel aan de 10 punten van de belastingdienst met betrekking tot het wel of niet zelfstandige zijn? Op 9 van de 10 punten volgens mij niet.”

Al veel risico’s

De tegenstanders van de stelling benadrukken dat zzp’ers bewust voor zelfstandigheid kiezen en dus ook de consequenties hiervan moeten accepteren. “Zzp’ers moeten eigen verantwoordelijkheid dragen. Ze kunnen ook kiezen voor loondienst,” aldus een medisch specialist uit de ziekenhuiszorg. Een huisarts uit de eerstelijnszorg voegt toe dat werkgevers al veel risico’s dragen en geconfronteerd worden met stijgende kosten en budgetkrimp. “zzp-tarieven zijn belachelijk hoog. Instellingen die zorg leveren, moeten niet extra benadeeld worden door deze lasten.”

Een andere reactie, van een ziekenhuis-ceo, stelt dat werkgevers steeds vaker de kop van jut worden en overal verantwoordelijk voor worden gehouden: “Als je dan toch zzp’er bent, kun je wellicht ook de consequenties van je eigen keuze aanvaarden en zelf oplossen in plaats van dat de werkgever weer alles moet oplossen. De eerste Z staat toch voor zelfstandige? Wees dat dan ook en los het op.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.