Volgens een medewerker uit de ouderenzorg willen zorgaanbieders de transitie maken zodat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. “Dat kan niet anders dan door echte keuzes te maken. Deze worden nu vooruitgeschoven terwijl de zorg onder druk staat.” De respondent benadrukt dat met het maken van keuzes nu pas deels over jaren effect hebben. “Daar hebben politieke partijen nu weinig aan, men wil alleen snelle resultaten. Liever willen ze iets aan de kiezer bieden dan een appel doen op mensen.” Ook een respondent uit het ziekenhuis merkt op dat de zorg onbetaalbaar wordt omdat er geen keuzes worden gemaakt.
Een medewerker uit de eerstelijn zegt dat er daarbij te weinig wordt vooruitgedacht. “Er wordt al 20-30 jaar niet gestuurd op personeel of vooruitgedacht waar we naartoe gaan.”
Onderbouwing ontbreekt
Een ziekenhuismedewerker benoemt dat politici de problemen in de zorg wel benoemen maar er niet veel op ingaan. “Over oplossingen wordt uberhaupt niet gesproken, of ze komen met een slap verhaal.” Nog een ziekenhuismedewerker sluit zich daarbij aan en zou graag meer onderbouwing zien van de mooie plannen voor de zorg van de politiek. “Ze zouden zich door inhoudsdeskundigen moeten laten informeren.”
Ook een andere ziekenhuismedewerker mist een fundamentele analyse over de problemen in de zorg.
Geen prioriteit
“De zorg is een van de grootste kostenposten van Nederland, maar prioriteit om de kosten te beperken is het bij geen van de partijen. Bestaanszekerheid en migratie zijn de toverwoorden”, zegt een respondent uit de ouderenzorg. “Ze zijn bang voor dit niet hippe en dure onderwerp.”
Een thuiszorgmedewerker valt op dat er zelfs in de stemwijzer met geen woord wordt gerept over de zorg. “Terwijl dit juist voor mij een belangrijk standpunt is om voor de zorg te kiezen. Al jaren voelen mijn collega’s en ik ons in de steek gelaten door de politiek. Onbegrijpelijk dat er nauwelijks geïnvesteerd wordt.”
In de partijprogramma’s
Op de vraag wat er dan volgens u terug moet komen in de partijprogramma’s wordt verschillend gereageerd. Administratieve rompslomp en bureaucratie, medicijnverspilling, ondersteuning bij voorbereiding op de toekomst van ouderen, een goed salaris, versterken van de eerste lijn, huisvesting, meer mannen in de zorg die fulltime werken, marktwerking en misbruik aanpakken, meer regie voor zorgverleners, zinvolle zorg, toekomstplan, keuzes voor toegang tot Wlz en het zorgstelsel op de schop.
Meerdere reacties gingen daarnaast over preventie. Een voorbeeld; “welke keuzes gaan partijen maken om van zorgproductie naar het creëren van gezondheid te gaan?” Ook wordt geadviseerd om de samenleving mee te nemen in de (on)mogelijkheden van de zorg. “Neem ze mee in de keuzes die gemaakt moeten worden. Leg uit en begeleidt. Dan creëer je draagvlak.”
Betrekken van de samenleving blijkt ook uit de reactie van deze ouderenzorgmedewerker: “Ik geloof in de toekomst dat we professionele zorg veel meer laten samenwerken met informele zorg. Maar dat is niet hoe de cultuur van Nederland is. Dat vraagt ook een nationale aanpak om de omslag te maken in het denken over: hoe zorgen we voor en met elkaar? En wat blijft dan over als professionele zorg?”
Geen ‘quick fixes’
Respondenten die het oneens waren met de stelling gaven in hun reactie aan dat partijen geen antwoorden hebben op de grote vraagstukken op het gebied van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbarheid op de middellange en lange termijn. “Politieke partijen zien in dat er geen quick fixe is.”
“Het thema nodigt uit tot verdieping, dat vertaalt zich moeilijk in verkiezingsprogramma’s”, reageert een medewerker uit de ouderenzorg. Volgens de respondent komen politieke partijen niet onder de zorg uit en ze daarom de zorg niet in de kou kunnen laten staan.
Rol van de media
Een ziekenhuismedewerker denkt dat de rol van de media hierbij meespelen. “Het is niet zo dat de politieke partijen de zorg in de kou laten staan. De media bevragen de partijen hier niet op. Het is geen issue aan de talkshow tafels. Partijen maken zich er wel degelijk zorgen over en zetten nu in op preventie, minder zorg naar ziekenhuizen en meer.” Echter heeft de respondent geen vertrouwen dat dit het probleem gaat oplossen.
Wat de vier tegenstander terug zouden willen zien in de partijprogramma’s verschilt enigszins met de andere groep. Zij pleiten voor meer aandacht voor PGB, toekomstbestendige zorg, informele zorg, dagbesteding, zorg en bouwen voor senioren en het terugdraaien van de marktwerking.