Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Preventiemanager Menzis: ingrijpen in leefstijl móet

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Preventie vraagt om een nieuwe, brede rol voor zorgverzekeraars. ‘We moeten niet alleen iemand verzorgen wanneer die ziek wordt, maar ook helpen voorkomen dat iemand ziek wordt en ondersteunen bij gezond leven’, zegt Joas Duister, manager preventie bij zorgverzekeraar Menzis.
Gezondeleefstijl Istock 660
Foto: iStock

De rol van zorgverzekeraars gaat al

Registreren

3 REACTIES

  1. De situatie is nog veel erger dan Duister beschrijft (800.000 gevallen van depressie, 600.000 van COPD, 230.000 van hartfalen). Volgens verkenningen van het RIVM komt er bij ongewijzigd beleid in de woorden van de Hersenstichting een explosieve stijging aan van het aantal Nederlanders met dementie, parkinson en beroerte (1).

    Waarvan veel in verpleeghuizen zullen moeten worden opgenomen, á raison van € 80.000 pp/pj en gepaard gaande met een enorm verlies aan kwaliteit van leven. Een groep wetenschappers stelden in de NRC zelfs dat alle ballen op preventie moeten (2). En een gezonde leefstijl kan volgens een promotieonderzoek ook het aantal gevallen van depressie verminderen (3).

    Tot nu toe zijn er n.m.m. echter nog weinig of geen echt (kosten)effectieve preventieve maatregelen genomen, afgezien van de inentingsprogramma’s. Terwijl dat qua principe toch echt niet moeilijk is: korting op de zorgpremies (nominaal, inkomensafhankelijk en AWBZ/LWZ-afdracht) voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat is af te lezen aan middellangetermijn biomarkers als de bloedvettenwaarden, de HbA1c-waarde en mogelijk de c-reactieve proteïnes. Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid.

    Het zullen echter invloedrijke partijen moeten zijn die VWS van zo’n systeem gaan overtuigen. Ik heb dat diverse malen ook geprobeerd, maar heb de VWS-ambtenaren niet mee kunnen krijgen. Ondanks onweerlegde argumenten (koudwatervrees?).

    Referenties:
    1. medicalfacts.nl/2020/01/17/explosieve-stijging-aantal-nederlanders-met-dementie-parkinson-en-beroerte/
    2. nos.nl/artikel/2307022-wetenschappers-alle-ballen-op-preventie-van-dementie.html
    3. lc.nl/friesland/Gezonde-leefstijl-voorkomt-bij-ouderen-ook-depressies-concludeert-deze-psychiater-24331309.html

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal eens met Joas Duister. Wel opmerkelijk dat Menzis geen belangstelling toonde voor mijn centrum voor leefstijltraining en advies voor chronisch zieken en voor ouderen. Dat kan heel veel zorg(kosten) voorkomen en nog meer kwaliteit van leven voor de verzekerde toevoegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.