Hoogleraar Wiro Niessen heeft een half miljoen gewonnen voor de ontwikkeling van een computer die voorspelt wat voor ziekte iemand in de toekomst krijgt.
Niessen is hoogleraar Medische Beeldverwerking aan
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanNiessen is hoogleraar Medische Beeldverwerking aan
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
door dit product staan mensen nog verder af van het individu en wordt alles als een eenheidworst beschouwd en al het unieke van de mens wordt daarmee tot robot gebombardeerd
Het is natuurlijk prachtig dat we (door wetenschap over ziekteontwikkeling) kunnen voorspellen of iemand ziek wordt en welke ziekte(n) zich uiteindelijk allemaal gaan ‘openbaren’. Het oude gezegde: ‘van het concert des levens krijgt niemand een program’, kan dan de prullenmand in?
Volgens mij zijn er veel eenvoudiger toetsmogelijkheden om ziekten (eerder) te onderkennen door preventie en het aanleren van een gezond levenspatroon. Gezond voedsel kan in overvloed geproduceerd worden. Een mens voelt zich eerder voldaan en eet niet door omdat het zo lekker is. Dieren, die in de natuur leven, zijn nooit te zwaar of te dik. Door de toevoegingen op hetgebied van smaakversterkers, zouten en zoetigheden, eten mensen meer. Gevolg: minder behoefte aan bewegen, etc. Door een ongezonde leef- en eetwijze onstaan vaak lichamelijke- en daardoor soms ook mentale kwalen. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waar mensen niet gemakkelijk uitkomen. Niet eerder dan de dokter het zegt. De jacht naar steeds maar meer winst is n.m.m. de hoofdoorzaak dat er ongezond voedsel geproduceerd wordt.
Een paar kanttekeningen:
Wie, voor wat onderzoeken?
Als het systeem kan voorspellen, zonder dat de ziekte zich al manifesteert, moeten we dan allemaal voor alles ‘onder de loep’. Dat gaat een hoop werk opleveren.
Willen we dit wel?
Ik weet zo net niet of ik echt al wil weten welke aandoeningen ik ga krijgen, zeker niet als ze nog niet/slecht behandelbaar zijn.
Overigens staat in het artikel ‘computer’; volgens mij is ‘software’ een betere term.