Mantelzorgers zijn vaak de spil waar de zorg voor een dierbare zieke om draait. Nu al geeft 13 procent van de 3,5 miljoen mantelzorgers in Nederland aan overbelast te zijn. En de druk op hen neemt alleen maar toe. Door samenspel met mantelzorgers kunnen beroepskrachten de taken voor beide groepen verlichten. Een aantal zorgkantoren geeft aanbieders een toeslag op de zorgaankoop wanneer ze het netwerk van cliënten activeren voor het leveren van zorg.
Beleidsmakers en zorgaanbieders beginnen professionele zorg
Instanties, bestuurders en managers hebben voor allerlei onzinnige dingen tijd en geld en het mantelzorg onderzoek is HELAAS niet representatief (51 !!). Ik zou het als instantie niet eens durven zeggen. Misschien moeten we naar het systeem bij leidingevenden: het salaris is deze maand HELAAS niet compleet. Maar dat is niet erg, ik kom/kwam in veel verpleeg- en verzorgingsinstellingen en ik stel heel treurig vast dat de mantelzorger zich inspant omdat hij de zorg (waar hij dik voor betaald) ONVOLDOENDE vindt: te lang op het toilet, kamer niet voldoende schoon, soms verkeerde medicijnen (medicijnen van de grond oprapen), eenmaal douchen per week (als er tijd is !!), nooit of nauwelijks naar buiten, niet of nauwelijks helpen bij eten, zelden opbeurende zin of een arm om de schouder, geen privacy, geringe ontspanning, versnaperingen als er een kracht is. En dat wordt nu uitvoerig besproken door mensen die zorgen voor twee of meer 24-uurs hulpen als het zover is met hun partner, ouders of directe familie. WAT EEN ELLENDE.
87% is dus niet overbelast! Ik wil graag manterlzorgverlenen maar de zorginstelling vind me te kritisch. Daar ben ik overbelast door geraakt. Overigens komt mijn vader geen zorg tekort! Ik had alleen zelf ook wat willen doen, maar dat is voor de zorginstelling lastig te hanteren.
Full-time werkend,mantelzorger voor iemand die op 1,5 uur reizen woont: buren en vriendenzorg is voor kortdurend en incidenteel. Als familie wordt er verwacht dat je de lopende zaken in de gaten houdt en bijstuurt/aanstuurt. Ik merk na bijna al 9 jaar mantelzorger geweest te zijn en nu nog, dat de rek er uitgaat. De eigen gezondheid en het eigen welbevinden is beduidend afgenomen.
ik ben een fulltime werkende moeder/echtgenoot en heb 2 (schoon)ouders van 85 en 87 jaar. Ik ben een voorloper qua werk buitenshuis. Beide ouders zijn niet bemiddeld hebben nauwelijks pensioen opgebouwd. Hoe ziet het expertise centrum mijn toekomst als mantelzorger.