Zorgverzekeraar Menzis en de gemeente Enschede zijn een project begonnen om het aantal wanbetalers van de zorgpremie terug te dringen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaf het startschot. 'Wie zijn premie niet betaalt, ondermijnt de solidariteit van het stelsel.'
Nederland telt ongeveer 300.000 wanbetalers van
En het blijft het paard achter de wagen spannen. Maak de zorgbijdragen gewoon inkomensafhankelijk in plaats van dat ingewikkelde gedoe met nominale premies, een hoog eigen risico en dan een zorgtoeslag. Dat werkt niet voor kwetsbare groepen.
Opmerkelijk hoe de VVD, bij monde van mw. Schippers, het woord solidariteit in teonemende mate in de mond neemt. Opmerkelijk omdat juist de VVD al jaren sterk inzet op het individualisme en solidariteit bijna als verderfelijke waar beschouwt.
Maar goed, desperate times ask desperate measures zullen we maar denken.
300.000 wanbetalers> Of gaat het om mensen die in plaats van niet willen, niet kunnen betalen? Het aantal mensen in financiële problemen neemt toe, onder hen een groeiende groep ouderen die van alleen AOW, of AOW en een klein pensioen moeten rondkomen. En dat lukt steeds vakaer niet meer. Kosten stijgen, huren worden verhoogd, nutsvoorzieningen worden duurder, accijnzen worden verhoogd. Aan de andere kant: toeslagen worden afgebouwd, ondersteuning voor minima teruggebracht van een 120% naar 110% norm, allemaal maatregelen van mw. Schippers en haar (kabinets)kornuiten. Wie ondermijnt nu eigenlijk nu eigen echt de solidariteit van het stelsel?
Zolang Menzis willens en wetens aan frauderende zorgverleners declaraties blijft uitbetalen ten laste van de verzekerde, moeten ze niet zeuren. Daar zijn tientallen miljarden te besparen. Daarbij vergeleken zijn de mensen die hun premie niet (kunnen!) betalen, peanuts. Menzis: Uw zorg is ons een rotzorg!