Mannen tussen de 55 en 69 jaar die zich om de vier jaar op prostaatkanker laten screenen, hebben 32 procent minder kans om aan de ziekte te overlijden. Screenen boven de 70 jaar heeft teveel nadelen en is dus niet aan te bevelen.
Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus
je denkt toch niet, dAT het simpel is goed te doen, door MRI massaal te doen?
Het punt is naarmate de leeftijd vordert, wel willen maar niet kunnen en toch doen geeft sjagrijn omdat de hormonen dit op den duur niet meer bij kunnen benen.
We4 moeten er gewoon in berusten dat we er zo voor
Kwaliteit van de zorg begint ook in het vroegtijdig herkennen van het ziektebeeld, in dit geval prostaatkanker. Het is mijns inziens een heel normale gang van zaken als mannen na hun 45e jaar eens gaan letten op de typische symptomen hiervan zoals een minder krachtige plasstraal. Dit kan als aanleiding worden gebruikt om de PSA waarde eens te laten checken bij de huisarts.Hiermee voorkomt de zorg onnodige kosten terwijl preventief wordt gehandeld en kwaliteitsverbetering wordt gerealiseerd. Het traject dat vervolgens bij een te hoge waarde wordt ingegaan kan soms lang duren. Er zijn soms series biopsies voor nodig(vele biopten)om de tumor te lokaliseren(dikwijls met lange doorlooptijden)Dat kan natuurlijk beter en in een veel korter tijdsbestek. Er zijn MRI’s (oa Nijmegen) waarmee tijdens één bezoek de tumor wordt gelokaliseerd. Voor de patiënt is dit prettig maar voor de zorg is dit kostenbesparend. Dus bewustzijn creëren bij de doelgroep is belangrijker dan screening. Leuke taak voor VWS lijkt me!