Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Publieke gezondheid is geen rustig bezit, het vergt voortdurend onderhoud’

Redacteur en podcastmaker voor Zorgvisie en Skipr, met focus op duurzaamheid, passende zorg, leiderschap, inspirerende praktijkvoorbeelden en innovaties.
Een kanteljaar. Dat was 2024 voor André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, in een notendop. De geplande bezuiniging van 300 miljoen euro hangt nog als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de publieke gezondheid.
Andre Rouvoet
Foto: GGD GHOR Nederland

In Het jaar van blikt Zorgvisie

Registreren

1 REACTIE

  1. Corona heeft ons systeem van relatie volksgezondheid en het zorgapparaat op scherp gezet. De allang voor corona ingezette afbouw van het belang van de GGD’s voor brede volksgezondheid en preventie is door de extra centen t.g.v. corona nog lang niet omgezet in betere grip op preventie kunnen plegen om met name de jeugd sterk en gezond te krijgen door hun lichamelijke ontwikkeling te monitoren. De periodieke ‘meetmomenten” door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zijn van het onderzoek naar houdingsontwikkeling, met name screening op scoliose afgehaald (wegbezuinigd). Gelukkig heeft de AJN (jeugdartsen) nu de handschoen rond “houding en bewegen” weer opgepakt. We zijn steeds minder gaan weten (en snappen) hoe belangrijk een goede Lichamelijke Opvoeding (thuis en op school) is om bij zeer veel aandoeningen weg te kunnen blijven. De ellende die het vele zitten en het overmatig beeldschermgebruik nu bij de jeugd opleveren is aan de oppervlakte gekomen. Dat gaat de zorgkosten nog flink opjagen de komende decennia. Door het blijven en zelfs doorstijgen van de “oversterfte” kwamen nog meer onderliggende chronische aandoeningen onder het volk in beeld. Dood door “accidentele val” bleek een flinke stijger, die het CBS lang niet onderkende. We schreven erover in Medisch Contact (30 maart 2023). Osteoporose zit daar natuurlijk achter. We hebben als maatschappij geen zicht meer op de brede afname van kwaliteit van ons bot, onze spieren en onze gewrichten. Terwijl daar de grootste zorg en uitkeringskosten door gegenereerd worden (zie RIVM VTV’s ). De kwaliteit van ons houdings- en bewegingsapparaat horen we in de groeifase dusdanig op te bouwen, dat er heel lang op een “duurzame inzetbaarheid” gerekend kan worden. Verlies van kennis en -kunde om dit bij het kind voor elkaar te krijgen, breekt onze maatschappij en onze economie nu al flink op. Ook Defensie heeft hier veel last van: er zijn nauwelijks fysiek voldoende geschikte jongeren. “Preventie” blijft een lege huls, als we niet vol gaan inzetten op herstel van de kennis over het goed lichamelijk op laten groeien van het kind en ons allemaal te laten leren, dat je op iedere leeftijd zelf aan preventief onderhoud van je houdings- en bewegingsapparaat moet doen. We hebben het verlies van kennis over het belang van het goed laten ontwikkelen van ons houding- en bewegingsstelsel in alle opleidingen, die hier over zouden moeten weten (ALO, CIOS, FT, maar ook de geneeskundige opleidingen, zelfs orthopedie) bij (toen nog ) minister Dijkgraaf neergelegd. In zijn uitvoerig antwoord noemde hij het ministerie alleen “stelselverantwoordelijk” en niet voor de inhoud. We moesten dan zelf de opleidingen maar gaan benaderen. Onmogelijk als de overheden dit niet ondersteunen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.