De PvdA wil de prestatiebekostiging alleen invoeren als er een budgetplafond geldt voor ziekenhuizen en medisch specialisten. Een nog te ontwerpen ‘terughaalsysteem’ moet ervoor zorgen dat overschrijdingen automatisch worden terugbetaald.
Dat zegt PvdA-Kamerlid Eelke van der
Een discussie waard is om een Debat aan te gaan , of de NL Politiek zich nog moet bezig houden met de Marktwerking in de Zorg.De NL-Politiek heeft een besluit genomen voor Marktwerking in de Zorg, dan moet je als Politiek je niet meer bezig houden met de Zorg. Hetzelfde geldt voor de Ned.Spoorwegen/Pro Rail, wat geprivatiseerd is. De Politiek moet in discussie aangaan over het opheffen van bijv. de 1e Kamer en het verkleinen van de 2e Kamer in aantal.Kijkend naar de kosten ! “Wie zijn eigen tuintje wiet , ziet het onkruit van een ander niet !”
Geen wonder dat banken en pensioenfondsen niet meer in ‘zorg’ investeren. Rendement is maximaal € 0,-. Hoezo marktwerking
al minstens 30 jaar wordt de medisch sprecialistische zorg afgeleid van hun kerntaken door dit soort discussies over budgetssystemen en – plafonds. Ook met de vereenvoudiging van het DBC systeem (DOT) en de vrije prijsvorming in de ziekenhuizen/ZBC’s wordt het systeem er niet eenvoudiger op en al helemaal niet transparanter. “je krijgt waar je voor betaalt”: dus betaal je per verrichting, dan krijg je volume. Betaal je voor kwaliteit, dan krijg je kwaliteit. Dat laatste is mogelijk door specialisten en ziekenhuizen te honoreren op basis van adhearentie. Voor alle partijen helder, geen BKZ overschrijdingen en de uitdaging om het voor de klant zo goed mogelijk te doen met zo min mogelijk productie.
Niet zo ingewikkeld om binnen het vigerende systeem van marktwerking en concurrentie het DBC systeem te vervangen door een betaling per adhaerente inwoner. Leuke uitdaging voor VWS.
ton breed (tonbreed@crossinglines.com)