De voormalige top van zorginstelling Zonnehuizen is ruim van tevoren gewaarschuwd voor een faillissement, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Zonnehuizen, een landelijke opererende instelling voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische bijstand die eind vorig jaar bankroet ging, kwam in problemen door veel te snelle groei, slechte informatiesystemen en zwak management.
Zonnehuizen werd tussen 2005 en 2008
Leuk. Ook ik waarschuw voortdurend , net als PWC dus . Mijn geluksgevoel zal nu waarschijnlijk helaas wel het dbc-syn-droom “”opgeblazen EGO”” krijgen ??
sorry. heft = heeft
Beste Rob . Een accountant heft slechts cijferbevoegdheid. De cijfers voor activa en passiva moeten kloppen, niet hoe deze tot stand zijn gekomen.Een oordeel of het geld dubieus of goed besteed is , is niet zijn bevoegdheid, soms helaas.
Mooie onderzoeksjournalistiek. Aanklagen kan, als er een belanghebbende dat doet, bijv. een vakbond of een ziektekostenverzekeraar. Maar de enet top die een andere top aanklaagt? In de VS zal een Off v Just dat zelfstandig kundig doen maar uin Nederland met zijn netwerk van old boys? Vergeet het. Ook de vakbeweging is meer met een interne machtsstrijd bezig en nivelleren dan met aanpakken van deze genoemde ellende.HELAAS.
En gaat de voormalige zonne koningen en koningin hun bonussen en riante salsrissen terug storten. Worden ze ook aangeklaagd wegens mis managment.
Wat hebben we aan accountants als die ‘ernstige risico’s voor de continuïteit’ vaststellen, maar het jaarverslag wel goedkeuren? De aacountant heeft vier opties: goedkeuren, afkeuren, oordeelonthouding of ‘deels goedkeurend wegens bepaalde beperkingen’. Goedkeuren houdt in dat na intensieve controle is gebleken dat de cijfers een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Daarbij kan de accountant een waarschuwing afgeven omtrent de continuiteit (financiele gezondheid). In dit geval was er zoveel chaos dat goedkeuring niet aan de orde was. PwC heeft iets uit te leggen lijkt mij.