Het programmaplan ‘Rechtmatige Zorg 2018-2021 –
Rapport informatie
- Rapport naam:
- 1e Voortgangsrapportage Rechtmatige Zorg 2018-2021
- Sector:
- Overig
- Soort:
- Beleid
- Afkomst:
- Ministerie van VWS
- Auteur:
- Onbekend
- Aantal pagina’s :
- 47
- Verschijningsdatum:
- 21 december 2018
- Link naar rapport:
- 1e Voortgangsrapportage Rechtmatige Zorg 2018-2021
- Samenvatting:
Met het programmaplan ‘Rechtmatige Zorg’ wil het kabinet de komende jaren een forse vermindering van onrechtmatigheden in de zorg realiseren. Dit wordt gedaan op drie manieren: er wordt sterk ingezet op het voorkomen van fouten en fraude, er wordt gefocust op vijf specifieke zorgsectoren en via wetgevingstrajecten worden de juiste randvoorwaarden gebouwd om fouten en fraude te voorkomen en te bestrijden. De vijf specifieke zorgsectoren waar de focus op ligt zijn: medisch-specialistische zorg (MSZ), geestelijke gezondheidszorg, mondzorg, wijkverpleging en het persoonsgebonden budget.
De medisch-specialistische zorg
De medisch-specialistische zorg (MSZ) is de grootste sector in de curatieve zorg. Jaarlijks worden circa 150 miljoen declaraties voor medisch-specialistische zorg ingediend bij zorgverzekeraars. Hierbij worden ook fouten gemaakt. Vaak is dat onbewust, door bijvoorbeeld onwetendheid of de complexiteit van regelgeving. Tegelijkertijd sluit het kabinet niet de ogen voor mogelijke fraude in een sector als de MSZ, waarin nu eenmaal veel geld in omgaat. In het programmaplan is aangekondigd de belangrijkste risico’s in de MSZ nader te onderzoeken en te beheersen, onder leiding van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
GGZ-aanbieders
GGZ-aanbieders declareren geleverde zorg bij zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben wettelijk de plicht om declaraties te controleren. Het komt voor dat zorgaanbieders bij het declareren fouten maken, vanwege onwetendheid of de complexiteit van regelgeving. Om het registratie- en declaratieproces bij GGZ-aanbieders te verbeteren wordt in kaart gebracht wat de belangrijkste ervaren knelpunten bij deze GGZ-instellingen zijn om correct te registreren en declareren. Daarnaast worden ook de meest voorkomende fouten die zorgverzekeraars constateren tijdens de formele en materiële controles in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt een nieuwe gezamenlijke agenda voor deze kabinetsperiode opgesteld met de belangrijkste verbeteracties, zodat deze fouten in de toekomst minder vaak voorkomen.
Mondzorg
ZN, de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM), de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) zijn het eens geworden over de vraag welke combinaties van prestaties wel/niet samen gedeclareerd mogen worden. Hiermee zijn onduidelijkheden rondom het declareren van combinaties van prestaties bij partijen weggenomen.
Wijkverpleging
Een professioneel indicatieproces is essentieel om de wijkverpleging toekomstbestendig te houden. In het sectorplan wijkverpleging is daarom de ambitie uitgesproken om het indicatieproces meer toekomstbestendig te maken door verder te standaardiseren en te professionaliseren.
Persoonsgebonden budget
Met de pgb-agenda wordt de komende jaren ingezet op acties om het pgb toekomstbestendig te maken, waarbij rekening wordt gehouden met huidige budgethouders, mensen die het pgb willen en kunnen beheren en kwetsbare mensen die dat niet kunnen. Voor het voorkomen en bestrijden van fraude heeft het kabinet iin de pgb-agenda een aantal maatregelen aangekondigd, waaronder het in kaart brengen, samen met de betrokken organisaties, naar welke vraagstukken rondom domeinoverstijgende gegevensuitwisseling nog resteren.
In deze voortgangsrapportage gaat het kabinet tevens verder in op de resultaten die sinds de oplevering van het programma zijn bereikt. Lees de resultaten hierboven.