Fouten in het declaratiesysteem DOT kosten het ziekenhuis tijd en geld. Software om deze fouten op te sporen is vaak duur. Om die redenen bouwde het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) de DOT-monitor, een eigen systeem dat zorgt voor een foutreductie van 70 procent. Het ASz wil met andere ziekenhuizen samenwerken om het systeem verder te verbeteren.
De monitor kijkt dagelijks hoe zorgproducten
door de complexe vergoedingensystematiek is deze controle noodzakelijk geworden. Een foutje in de registratie is snel gemaakt met vaak uitval als gevolg. Voorkomen is beter dan (achteraf) corrigeren van deze uitval, want dat kost tijd en geld. Maar wat te doen als een traject niet uitvalt maar te laag afleidt? Hoe zorg je er dan voor dat je de vergoeding krijgt waar je recht op hebt?
@ zorgverzekeraar: zolang jullie nog zo laf zijn om alleen budgetafspraken te maken hoef je je niet heel veel zorgen te maken over upcoding.
Voorkomen en opsporen van fouten is altijd goed.
Verzekeraars hebben hier de DOT-controlemodule voor. Die kunnen ziekenhuizen ook krijgen.
Als de tool van ASZ ook doet aan DOT-optimalisatie lijkt met dat ongewenst. We zullen hier met de formele en materiële controles rekening mee houden.
Helaas ken ik ook nog een andere competitie, nl. dat artsen bij elkaar gaan zitten om zo´n hoog mogelijke declaratie te realiseren.
Buiten dat is het prachtig dat het ASZ dit heeft ontwikkeld maar het is toch eigenlijk te belachelijk voor woorden dat het nodig is !