Zorgverzekeraars maken het wijkverpleegkundigen moeilijk door ze te veel administratief werk op te leggen. Dat vindt PvdA-leider Samsom.
Wijkverpleegkundigen moeten alle bestaande cliënten opnieuw
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanWijkverpleegkundigen moeten alle bestaande cliënten opnieuw
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
Een kleine revolutie? Daar word ik een beetje cynisch van. Mede door toedoen van de PvdA is jaren geleden de functionele bekostiging ingevoerd. Weet u nog? Verpleging, verzorging, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding … (met de bijbehorende tarieven). Het adagium was destijds; als we gaan concurreren op de prijs wordt het allemaal goedkoper en beter.
Ik werkte als wijkverpleegkundige in een periode ver voor deze tijd. We waren toen ook al professioneel genoeg om zelf uit te maken wat goed was en wat niet.
Hoe zo revolutie? Speelt mijn leeftijd mij soms parten?
Wat ik zou willen toevoegen is dat er heel veel niet geoormerkt geld uit de AWBZ naar de gemeenten over geheveld is. Ik weet nu al voorbeelden van gemeenten die aan de WMO overhielden en zoals verwacht in de tekorten stoppen.
Samson, in ieder geval de PvdA, heeft boter op het hoofd, want men heeft op zijn minst het nieuwe beleid mede helpen vorm te geven. Ik kopieer en plak even een treffend stuk van een blog op een andere site over de zorg:
‘Toen in het verleden de AWBZ voor verpleeghuiszorg en thuiszorg en de Wet Bejaardenoorden voor de financiering van de verzorgingshuizen te complex werden, kreeg de ouderenzorg één AWBZ-kader. Nu is dit veranderd naar drie financieringskaders met allerlei verschillende financierings- en indicatieregelingen.
Mensen die langdurige zorg nodig hebben, zien door de bomen het bos niet meer. Zij raken verstrikt in procedures. Ouderen die uit het verzorgingshuis weer in een appartement zijn gaan wonen met een Volledig Pakket Thuis worden nu voor de keuze gesteld door de zorgverzekeraar om weer in het verzorgingshuis te gaan wonen of thuis te blijven wonen met minder dienstverlening. De chaos wordt steeds groter.’
Verder houdt het nieuwe ouderenzorgbeleid inhoudelijk überhaupt niet over, heel vriendelijk uitgedrukt. Zie daarvoor https://gezondezorg.org/ouderenzorg (dient nog aangepast te worden aan de ontwikkelingen).
Mooi dat de heer Samson het licht ziet. Maar heeft de politiek niet zelf de verzekeraars de opdracht gegeven om de geleverde zorg beter te controleren? Het stellen van onmogelijke eisen aan zorgverleners (het betreft echt niet alleen de thuiszorg) is hier een uitwas van. Tijd om de regels bij te stellen.
Misschien kan Samson ook meteen even Schippers en Van Rijn ook vragen om eens een paar dagen mee te lopen met zorgverleners zodat ze kunnen zien hoe de regelgeving uitwerkt op de werkvloer.