Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon boekt successen met vbhc bij borstkankerzorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De ziekenhuizen van Santeon hebben de afgelopen anderhalf jaar de zorg voor borstkanker verbeterd door value based healthcare. ‘Santeon gebruikt de gemeten uitkomsten als spiegel om concrete verbeteringen aan te brengen’, vertelt Pieter de Bey, directeur van Santeon. Daardoor kunnen patiënten nu sneller naar huis en zijn er minder heropnames.
Pieter de Bey - Santeon Ziekenhuizen
Foto: Santeon

De medisch specialisten van de zeven Santeon-ziekenhuizen zijn in 2016 met het vbhc-traject voor borstkankerzorg gestart. Na anderhalf jaar meten, evalueren en vergelijken heeft Santeon de resultaten bekendgemaakt en concrete veranderingen doorgevoerd.

Verbetercycli

Tijdens het project hebben de specialisten en verpleegkundigen samen met patiënten met verbetercycli gewerkt, waarbij elke cyclus een half jaar duurt. In dat half jaar vergelijken de verbeterteams de werkwijze van artsen en de uitkomsten van behandelingen. De teams bespreken herkenbare praktijksituaties zodat zij via de evaluatiegesprekken en data praktische verbeterpunten kunnen oppakken.

‘Door de uitkomsten en processen van onze behandelingen te vergelijken met die van andere Santeon-ziekenhuizen leerden we waar we nog verbeteringen aan konden brengen’, vertelt oncologisch chirurg Ron Koelemij van het St. Antonius Ziekenhuis.

Minder complicaties

Uit gesprekken met professionals van andere Santeon-ziekenhuizen en patiënten en op basis van gemeten data hebben de Santeon-ziekenhuizen vier resultaten doorgevoerd. Zo kunnen patiënten na een borstsparende operatie sneller naar huis door operaties anders te plannen, patiënten een realistische verwachting te geven en soms alternatieve pijnstilling te verstrekken. In 2015 werd gemiddeld 56 procent van de patiënten dezelfde dag ontslagen uit het ziekenhuis. In 2017 steeg dit percentage naar gemiddeld 66 procent. Bovendien is het aantal heropnames als gevolg van nabloedingen of wondinfecties gedaald. Het ziekenhuis met het laagste aantal heroperaties bleek de wond tijdens de operatie vaker te spoelen. ‘Door deze ontdekking hebben andere Santeon-ziekenhuizen deze methode overgenomen, wat ten goede komt aan de zorg’, aldus De Bey.

Snellere uitslag

Daarnaast kunnen artsen patiënten beter begeleiden in het kiezen van een behandeltraject door de grote database aan zorguitkomsten, aldus Santeon. Nadat de behandeling doorlopen is, gaan verbeterteams het gesprek met patiënten aan over diens zorgervaring. Zo vertelde patiënte Judith Wagelaar het Medisch Spectrum Twente (MST) dat de wachttijd tussen de mammografie en de uitslag te lang was. ‘Daar hebben ze naar geluisterd en het proces op aangepast. De uitslag van de mammografie wordt nu dezelfde dag nog met patiënten gedeeld’, aldus Wagelaar.

Cultuuromslag Santeon

Pieter de Bey ziet een cultuuromslag in de ziekenhuizen ontstaan. ‘Vanaf de werkvloer wordt er continue gefocust op de verbetering van zorg.’ Hij prijst daarbij de dataverzamelaars, specialisten en patiënten. ‘Zij stellen zich kwetsbaar en open op. Dat is de kracht van dit traject.’ Volgens De Bey zijn de Santeon-ziekenhuizen vooruitstrevend met vbhc. ‘De meeste vbhc-initiatieven bestaan uit een of twee instellingen. Door ons grote patiëntenvolume, betrouwbare data, de strakke cadans van verbetercycli en bijeenkomsten lopen wij voorop.’

Maar het is geen wedstrijd, benadrukt de directeur. ‘Wij nemen een kijkje in de keuken om de algemene zorg te verbeteren en moedigen anderen daar ook toe aan. Het is goed als andere ziekenhuizen uitkomsten meten, in de spreekkamer meekijken en hier transparant over zijn. Zo wordt de zorg voor iedereen beter.’

Uitbreiden

In totaal lopen er momenteel acht vbhc-trajecten voor onder meer CVA, heupartrose en prostaatkanker. De ambitie is om ook daarvan de resultaten op termijn te publiceren, naar het voorbeeld van het borstkankertraject. Daarnaast wordt het aantal trajecten van acht naar elf uitgebreid. ‘Deze plannen liggen in lijn met onze visie, waarbij value based healthcare het leidende principe is’, besluit De Bey.


Op 27 juni 2018 vindt het congres Value Based Healthcare; Veranderkundig leiderschap plaats. 
Tijdens dit congres ontdekt u wat nodig is om een grote stap vooruit te zetten met vbhc en hoe u veranderkundig leiderschap succesvol kunt inzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.