Als het aan minister Edith Schippers van VWS ligt, worden de zorgkosten in de loop van 2014 een stuk inzichtelijker voor patiënten. In een Kamerbrief legt ze uit hoe de transparantie tot stand moet komen.
Schippers is van mening dat een
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanSchippers is van mening dat een
BSL Media & Learning
Walmolen 1, 3994 DL Houten
Postbus 246, 3990 GA Houten
neoliberalisme? niks liberaal aan… gewoon het barbaarse egocentrisme van de baby boom generatie.
Neoliberalisme anno 2013:
Als je slim fraudeert, dan hoor je bij de club;
Als je opzichtig fraudeert, dan ben je gewoon een loser.
Inzichtelijkheid van de zorg is geen issue; laten wij het hebben over inzichtelijkheid van de politiek en het Old Boys Network.
Dat laatste kan ons vele miljarden opleveren.
@Rob: helemaal mee eens. Behalve voor CBS en VWS geldt het overigens ook voor Dutch Health Data. Ik werk aan een onderzoek om een deelaspect van de Cure te optimaliseren. Dit doe ik kosteloos, krijg geen salaris zoals onderzoekers die bv werken bij Booz & Company. Maar als ik om simpele data van DHD vraag, dan moet ik een onrealistisch groot bedrag betalen om de data te verkrijgen.
Dit werkt contraproductief op het verbeteren van inzichtelijkheid van wat de zorg nu werkelijk aan winst voor de patiënt oplevert.
Het zou ook helpen als de overheid transparant was over de zorgkosten van de gehele zorg in Nederland. Nu wordt steeds de suggestie gewekt dat de gegevens over de zorgkosten om politieke redenen gemanipuleerd worden.
Of dat waar is is onduidelijk, maar gegeven de beperkte toegang tot de onderliggende bronnen (declaratiegegevens bijvoorbeeld) zijn de gegevens van het CBS en VWS niet te controleren en dan wordt de prikkel om te manipuleren wel heel groot.
Daarom een oproep aan de minister om de beschikbare registraties toegankelijk te maken voor onderzoek, zoals dat in het buitenland ook gebruikelijk is.
Inzicht in de werkelijke kosten? Dat kan alleen door afschaffen van DBC’s, want die vormen een (soms tamelijk irreëel) model van de werkelijke kosten. Afschaffen van DBC’s binnen een jaar lijkt mij een illusie gezien de moeite die het (heeft ge)kost om ze in te voeren.
Zou dit bericht in 2005 zijn geaccepteerd? 9 jaar na invoering zorgstelsel? En als VWS dat moet aansturen wat is dan het nut van de NZa? Spelen voor ‘Gekke Henkie’?