Vanaf 2013 worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek gecontroleerd op darmkanker. Minister Edith Schippers (VWS) kondigt dat aan in de Nota gezondheidsbeleid die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt stapsgewijs
Wat is CEA?
CEA staat voor Carcino-Embryonaal-Antigeen. Dit is een zogenaamd ‘tumor geassocieerd’ eiwit.
CEA wordt aangevraagd als de arts vermoedt dat de symptomen wijzen op een vorm van kanker.
Bij verschillende soorten kanker kan CEA verhoogd zijn, zoals bij darmkanker maar ook bij bijvoorbeeld borst-, long-, lever- en alvleesklierkanker.
Er zijn ook goedaardige aandoeningen, zoals ontstekingen in de darm of lever, waarbij CEA verhoogd kan zijn. Bij rokers is er daarnaast vaak een hogere CEA-waarde dan bij niet-rokers. CEA is daarom niet betrouwbaar voor het stellen van een diagnose.
CEA kan wel een maatstaaf zijn voor de uitgebreidheid van kanker. CEA is namelijk vooral verhoogd als er sprake is van uitzaaiingen. Ook in dit geval geldt dat het niet volledig betrouwbaar is. Dit bloedonderzoek zal daarom altijd gedaan worden in combinatie met andere onderzoeken.
CEA kan bepaald worden door het afnemen en onderzoeken van een buisje bloed.
Bron:
http://www.mlds.nl/onderzoeken/31/bloedonderzoek-cea/
De foto van Edith Schippers kom ik op deze site vele malen tegen zonder de wettelijk verplichte credits graag een aanpassing bij elke foto
Roel Wijnants CC2.0
En nou nog een deugdelijk screenings-bevolkingsonderzoek om prostaatkanker op tijd te detecteren.