Demissionair minister Edith Schippers (VWS) is tevreden met de doorrekening die het Centraal Planbureau (CPB) van het VVD-verkiezingsprogramma heeft gemaakt. In een interview met Zorgvisie noemt de nummer twee van de VVD fors bezuinigen op de zorg ‘noodzakelijk’.
Uit de CPB-vergelijking van het VVD-programma
Nou zou U als minister mij het inkomen van de laatste jaren als NORM willen aanvullen?
Nou dan zou U er vreemd tegenaan kijken!
Kijk maar naar de bruto-inkomsten, dan doe ik mijn huiswerk naar behoren!
Maar krijg geen droog brood te eten als je je plicht tav bezuinigingen doet!
Mevrouw Schippers, ik wens u niets ernstigs toe hoor, toch hoop ik dat u vaak de huisarts nodig hebt. Zelf betalen hé. Ach, met zo’n riant Kamer salaris is dat voor u geen probleem. Van Harte beterschap.
In Cuba is de huisartsenzorg veel beter geregeld dan hier. Je loopt gewoon zonder afspraak even langs en wordt meteen geholpen. Een rekening wordt niet geschreven, er is niet eens een ziektekostenverzekering, want iedere Cubaan heeft het (grond)recht op gezondheidszorg. Het gaat er heel informeel aan toe allemaal. Er is respect voor de kennis van de arts, maar niet voor zijn status. Je wordt er geen arts om later veel te verdienen, maar omdat je het een mooi vak vindt. En die zorg is ook betaalbaar, omdat een arts maar ca. 20% meer verdient dan een landarbeider (maandloon is zo’n € 25 per maand). Ik zeg: stem SP
Wat “fijn”dat mw Schippers haar N=1 studie van haar ouders openbaar maakt en als volgenswaardig voorbeeld neerzet.
Van een volksvertegenwoordigster en zeker van een minister verwacht ik zoals u van elke arts eist :een gerandomiseerd onderzoek.
Hetzelfde geldt natuurlijk van haar uitspraak tav “ik spreek met huisartsen die…”welke N= waarden heeft dat?
Geachte mw Schipper stop met deze huis tuin en keuken uitspraken!
Zelfs met de meest bescheiden aanspraak op rechtschapenheid behoort de Nederlandse burger tegenwoordig te weten, dat Edith Schippers, met elke stelling die zij verkondigt, niet slechts dwaalt maar liegt! En dat het haar niet vrijstaat uit onnozelheid en onwetendheid te liegen. Deze minister is geworden tot beoefenaarster van de boosaardigste valsemunterij die er bestaat….
Wat een goedkope demagogie. Alsof Schippers/ de VVD zelf niet budgetteert door grenzen te stellen aan de volumegroei. Geen enkele partij laat de kosten zomaar oplopen, ook de SP niet. Wel kiest die partij er gelukkig voor om de marktwerking af te schaffen, zodat er geen zorggeld meer wordt verspild aan marktconforme dikdoenerij, reclames en juristerij. De SP verdeelt de rekening inkomensafhankelijk, de VVD dumpt deze bij de zieken door het eigen risico feitelijk te verhogen tot 500 euro.
Mevr. Schippers, weet u dat een van uw voorgangers ooit wat extra honorarium beschikbaar stelde om de wachtlijsten weg te werken? Wachtlijsten hebben namelijk niets te maken met marktwerking. Ze worden er niet door veroorzaakt, maar marktwerking maakt wachtlijsten ook niet korter.
Er bestaat toch nog steeds een ‘Treeknorm’ en daar kunt u de ziekenhuizen en hun medisch specialisten volgens mij nog steeds houden?
Misschien kunt u de discussie wat simpeler, maar ook wat zuiverder voeren?
Een onderwijzer krijgt elke dag 25 leerlingen. Die brengt hij kennis bij voor het leven.
Een huisarts krijgt elke dag 25 patienten. Die brengt hij gezondheid bij voor het leven.
Geef de huisarts een loon net als de onderwijzer en doe hetzelfde in een ziekenhuis dan bespaar je zoveel miljarden dat het iedereen duizelt die dat getal hoort. Als dat goede lonen zijn, krijg je voldoende gemotiveerde bezetting en heb je geen wachtlijsten. Er is ook nog zoiets als een roeping voor deze geweldige beroepen. Schippers doet net of alleen geld in die kringen een rol speelt (we hebben het niet over directeuren van verpleeg en ouderenzorg instellingen)
Volgens mij moet je juist investeren in die huisartsen.
Geef ze de ruimte ( en mogelijkheden) om ook echt een poortfunctie naar de 2e lijn te kunnen vervullen. Laat ze kleine ingrepen zelf doen, veel goedkoper dan een dure specialist. En laat het ziekenhuis zich bezig houden met de “zwaarde” zorg.
En zoals iemand al schreef verpleegkundig specialisten en POH-ers kunnen daar heel goed in ondersteunen.
Schippers verwart lasten verschuiven naar burgers met besparen op de zorg.
Schippers slaat met haar huisartsenverhaal de plank helemaal mis. Gaat uiteindelijk meer kosten. Beter meer verpleegkundig specialisten in de huisartsenpaktijk.
Ik geloof helemaal niets van die verhalen van Schipprs. Als wij hier naar de huisarts willen dan worden we door de assistentes eerst volledig ondervraagd om te kijken of het echt nodig is dat je komt. In een aantal gevallen wordt er dan ook wel aangeboden dat de huisarts per telefoon contact opneemt. Dat is prima. Mocht je toch naar de huisarts moeten dan is de tijd dat je er zit behoorlijk gelimiteerd. Het sociale praatje wat er 20 jaar geleden nog wel eens van kwam is niet meer aan de orde. Maximaal 10 minuten de tijd en dan wegwezen. Voor mij prima maar of het de zorg ten goede komt vraag ik me wel een af. Ik denk dat er veel meer te halen is in het wegsnijden an de ontelbare regeltje en protocollen en onzinnige lijstes bijhouden van verplegend persoeel en het wegsnijden van de vele managementlagen in organisaties.
wellicht kunnen zij in het kader van marktwerking en de huisarts als kleine zelfstandige een abonnement krijgen.
Schippers stelt dat terugkeer naar het oude systeem de innovatie belemmert. Eén van de grootste problemen in de zorg is nu juist dat er nauwelijks innovatie is omdat er geen geld voor gereserveerd wordt. Ziekenhuizen blijven al jarenlang hangen in dezelfde inefficiente en niet effectieve werkwijzen. Elke andere sector weet dat je moet innoveren en daar geld moet instoppen met als doel er rendement uithalen. Als de zorg dat nu eerst eens ging doen dan kunnen de kosten fors omlaag en is er helemaal geen discussie meer nodig over wie al het extra geld moet ophoesten. Daarnaast moeten ziekenhuizen samenwerken en informatie delen in plaats van denken alles zelf te kunnen.
Vanuit de thuiszorg merk ik ook dat er meer en meer clienten zijn die ” gewoon” wekelijks naar de huisarts gaan. Dit uiteraard zonder nieuwe of verandering van klachten maar meer als een stukje geruststelling. Iedereen weet dat om maandagochtend de wachtkamers voor een groot deel bevolkt worden door de “vaste klanten”