Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Schippers: ‘Patiënt moet weten wat zorg kost’

Redacteur KinderopvangTotaal
Zorgverzekeraars geven op hun website aan wat een behandeling kost. Patiënten moeten achteraf een begrijpelijk overzicht krijgen van de gemaakte zorgkosten. Op die manier wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid de patiënt confronteren met de kosten in de zorg. Als zorgverzekeraars dit niet regelen, dwingt ze het bij hen af.
Schippers: ‘Patiënt moet weten wat zorg kost’

Ziekenhuizen en artsen moeten worden aangespoord

Registreren

9 REACTIES

  1. Alsof dat kostenbewustzijn er nog niet is. Ik weet heus wel dat zorg geld kost. Mensen hebben toch een eigen risico? Alles wat verder gaat dan een huisartsbezoek, betaal ik al zelf. Dan kom je er snel genoeg achter dat niets gratis is. En wat kosten al die mensen dan weer die die kostenoverzichten moeten produceren? Nog meer bureaucratie?
    Nu al wordt ouderen steeds vaker aangewreven dat ze “zoveel kosten”. Door zorgpersoneel nota bene. Mijn 80-jarige moeder, rolstoelafhankelijk en lichamelijk erg kwetsbaar, werd door de huisarts naar het ziekenhuis gestuurd voor een onderzoek. Daarvoor had de huisarts een ambulance besteld. Van een verzorgster uit het verzorgingshuis kreeg mijn moeder vervolgens te horen: “Weet u wel hoe duur dat is, een ambulance? Kunt u niet met de taxi?” Zo’n troela heeft zelf uiteraard nog nooit in een rolstoel achterin zo’n taxibusje gezeten. Drempeltje, gaatje in de weg en die stoel stuitert wel 10 centimeter heen en weer, zelfs als de chauffeur rustig rijdt. Ja, ik heb het wel zelf gezien als begeleider.
    Moeten we DAT gaan stimuleren: kwetsbare ouderen een schuldgevoel aanpraten omdat ze zorgbehoevend zijn? Dat is wat er nu al gebeurt, vaker dan je zou willen.
    Bovendien wist die verzorgster niet eens wat een ambulance kost. Ik heb haar gevraagd naar het prijsverschil tussen een ambulance en een taxi, en ze stond met haar mond vol tanden. Bedankt Edith Schippers.

  2. Lees alle reacties
  3. Eindelijk doet de minister wat moet: laten zien wat alles kost, dan komt er eerder zinvol bezuinigen en wordt de structuur van de dbc’s beter. Dan zijn de dbc’s meteen transparant ipv het belachelijke ‘DBC op weg naar transparantie’ (DOT), ik krijg het bijna niet meer over mijn lippen.
    Tja die IQ maatregel, de psychiatrische patienten zijn al het haasje en zoals ik eerder besschjreef: als er een schaap over de dam is dan volgen er meer. (zijn er geen ‘vegetarische’gezegden?)

  4. Wat een moeilijke, ondoorzichtige en daardoor oplossingen met vele dubbele bodems.
    Doe net als in België. Plak op elke deurpost, ieder bed en alle balies de prijslijst van de kamer en de behandeling. En open in alle instellingen een loket waar zonder pardon direct afgerekend moet worden met het zorg-tegoed pasje van de zorgverzekeraar. En het eigen risico direct uit eigen beurs. Geef daarbij ruimte voor koppelverkoop, zoals bij een pech-onderweg service: “u kunt uzelf nu bijverzekeren, maar dat kost dan wel 3 keer de premie”. Dat zal ze pas bewustzijn bijbrengen, die vermaledijde consumerende en frauderende zorgcliënten…

  5. Menzis koopt inmiddels nieuwe verzekerden door 40 euro te geven aan nieuwe aanmelders; 20 euro voor een Menzis verzekerde die een vriendje zover krijgt over te stappen naar Menzis en het vriendje krijgt zelf ook nog eens 20 euro.
    Menzis koopt klanten. De bedoeling was dat verzekeraars op basis van kwaliteit en prijs verzekerden zouden winnen of verliezen. Daar maakt Menzis duidelijk een eind aan: gewoon kopen!
    Als alle verzekeraars zo redeneren kan de premie met 40 euro omlaag. 17 miljoen Nederlanders. 610 miljoen bezuiniging is binnen.
    1% beloning voor dit idee is welkom. Een echte Liberaal weet dit wel te waarderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.